5 minute de Timp Special înainte de grădiniță

Bună să vă fie ziua precum vi-i inima!
Mă pregătesc să susțin, împreună cu colega mea din Germania, Anca Deaconu, un teleseminar gratuit pe 11 octombrie, 2016 despre frica de separare. Și ce credeți voi?! Universul și copiii mei s-au gândit că ar fi bine să practic ceea ce predic. Au creeat, așadar, oportunitățile prefecte pentru a pune în practică instrumentele Hand in Hand Parenting pentru a face față fricii de separare.

Ce oportunitate mai „fericită” decât începutul grădiniței, putea universul să născocească? Nici una! (Jos pălăria, Univers!)

Anul acesta a început gradinița și Eva, mezina familiei. Ea era foarte familiară cu locul, pentru că anul trecut m-a însoțit zi de zi atunci când mergeam să o iau pe 5_min_TSsurioara mai mare de la grădiniță. Cunoaște toate holurile, clasele și doamnele de la curățenie, bucătărie și administrativ. Le-a fermecat pe toate cu veselia, deschiderea si blandețea ei. ”Ce bine!”, mă gândesc. ”O să fie o adaptare ușoară.” Și chiar așa și e. În primele zile… Apoi mami trebuie să plece la întâlnirea regională a instructorilor Hand in Hand și lipsește de acasă câteva zile. Și ce să vezi? Eva începe să plângă dimineața la gradiniță.

În prima zi tati o lasă plângând cu doamna educatoare. A doua zi merge mami cu ea. Aceeași poveste, numai că de data asta mami stă și o ascultă profund pentru 30 de minute, iar Eva urlă: ”M-ai lăsat singură și ai plecat mult! Ia-mă cu tine!”.

Ascultarea porfundă sau Staylistening este un instrument de parentaj oferit de Hand in Hand Parenting care presupune să rămâi aproape de copilul tău atunci când își descarcă, prin plâns (o metodă eficientă și foarte îndragită și des utilizată de copii), emoțiile legate de o anumită situație, persoană sau eveniment.

Ce se întâmplă de fapt?

staylistening-icon-fullcolor-rgbAtunci când frica pune stăpânire pe micuțul omuleț, aceasta îi invadează sistemul limbic. Sistemul limbic este centrul socio-emoțional al creierului care preia controlul atunci când emoțiile prea puternice dezactivează cortexul prefrontal, partea din creier responsabilă cu gândirea, cu rațiunea. În acel moment copilul nu mai gândește, nu se mai simte în siguranță și este condus doar de emoții. Pentru a se simți din nou în siguranță are nevoie să se conecteze cu o persoană de atașament, să-și descarce frica și să-și restabilească echilibrul emoțional. Așa cum spuneam, instrumentul preferat al copiilor de descărcare a fricii este plânsul, urmat în deaproape de râs. Veți fi martorul unui plâns intens, însoțit, uneori, de transpirație puternică și de tremurat, apoi la dispariția lui bruscă și surprinzătoare. Copilul își va fi vindecat, parțial sau total, frica respectivă și va fi capabil să coopereze, să se bucure de lumea care îl înconjoară și să ofere iubirea de care este plin.

Revenind la povestea cu Eva, tati o duce a treia zi la gradiniță și execută încă o ”partidă” de 40 de minute de Staylistening (Ascultare profundă), însă Eva rămâne tot plângând, pentru că e clar că frica încă nu s-a evaporat, iar tati nu mai are ”resurse” să facă față emoțiilor ei puternice. Tati iese de acolo, simțindu-se epuizat, dezorientat, îngrijorat. Mă sună cu aceste emoții și mă întreabă: ”Totuși ce e de făcut?” Răspunsul e unul singur: TIMP SPECIAL! (Și bineînțeles, Listening Partnership pentru tati! Parteneriatul de Ascultare sau Listening Partnership e ca un Staylistening adult-adult, un spațiu confidențial și lipsit de prejudecăți unde îți poți descărca emoțiile puternice pentru a-ți recăpăta propria capacitate de a găsi soluții, de a face față diverselor situații și provocări).

specialtime-icon-fullcolor-rgbTimpul Special este un altul din cele cinci instrumente oferite de Hand in Hand, care încurajează râsul și construiește încrederea, două cărămizi pe care vrei să le ai la fundația oricărei familii. Cu toții știm că este nevoie de timp de calitate petrecut cu copilul, de joacă și de conectare. În același timp știm că avem servicii la care trebuie să mergem, curățenie și mâncare de făcut, unul sau mai mulți copiii de îngrijit și, de ce nu, somn și relaxare pentru refacerea propriilor puteri. Nu e vina noastră că timpul e scurt. Cum nu e nici vina copiilor că încă pot să-și folosească instrumentele naturale pentru descărcarea emoțiilor, că încă nu și le-au inhibat așa cum am facut noi, adulții. Cu toții ne-am propus să fim părinți buni, iubitori, disponibili, însă societatea pune în spinarea noastră responsabilități cât pentru trei joburi full time, așteptări gigantice și instrumente insuficiente pentru a face față muncii de părinte. Nu avem timp pentru 40 minute de Staylistening în fiecare dimineață. Timpul Special este un instrument proactiv, preventiv, excelent pentru timpurile dificile în care trăim.

Cum funcționează

Stabilești cantitatea de timp pe care poți să o dedici acestei activități, 5-10-20 minute, și faci ceea ce-i place copilului tău. Îți concentrezi toată atenția, iubirea și aprecierea pe copil dându-i ocazia să fie mai puternic, mai înțelept, mai bun. Singura restricție este siguranța, iar ce se întâmplă la Timpul Special, rămâne la Timpul Special.

Copiii vor profita de siguranța pe care o simt și încrederea pe care le-o acordați pentru a explora, a face lucruri pe care nu le este permis să le facă de obicei, vor spune cuvinte pe care le este, altfel, interzis să le folosească, vă vor testa limitele. Ceea ce merită reținut este că prin Timpul Special se întărește conectarea părinte-copil și se construiește stima de sine și încrederea copilului în forțele proprii. Da, în 10 minute… repetate regulat și o perioadă cât mai lungă de timp (Doar nu credeați că scăpați așa ușor sau că oi fi eu vreun magician, ceva?!).

Ne mai întoarcem o dată la Eva. Azi dimineață, atmosfera în casă era de: ”Eu nu vreau să mă trezesc! Eu nu vreau la grădi! De ce trebuie să mergem la școală?!”. Am sărit imediat la oportunitatea oferită și am propus câte 5 minute de Timp Special, în ordinea în care se îmbracă. Primul îmbrăcat, primul servit! Eva s-a îmbrăcat a doua, dar a cedat locul lui Matei, pentru că ea se apucase deja de mâncat și a vrut să termine mai întâi ceea ce începuse (Viva Montessori!!!).

Când a terminat, a vrut să se joace la Timpul Special cu o mașinuță cu telecomandă, pe care Matei a primit-o la ziua lui, și la care nu a prea a avut acces până acum. Mai întâi a trimis mașina spre mine, iar eu mă prefăceam mereu surprinsă când se îndepărta de mine (tare îmi era frică să mă despart de ea!), apoi Eva a venit și s-a așezat în brațe la mine și a manevrat mașina de acolo (conectare corp pe corp). Timpul s-a terminat, ne-am pupat, s-a încălțat, a plecat, iar la 8:15 tati mă sună surprins și încântat (dar mai mult surprins!) să-mi spună că Eva a intrat în clasă veselă și plină de energie.

TIMP SPECIAL! TIMP SPECIAL! TIMP SPECIAL! TIMP SPECIAL! TIMP SPECIAL!TIMP SPECIAL! TIMP SPECIAL! TIMP SPECIAL! TIMP SPECIAL! + mult STAYLISTENING + LISTENING PARTNERSHIP pentru adulți.

Update: După grădiniță ne-am oprit lângă o pădure (pentru că începuseră să se bată în mașină și făceau o gălăgie monstru) să facem Timp Special (15 minute). Eva a vrut să alerge pe o linie, să se îndepărteze de mine, apoi să revină, iar eu să o aștept cu brațele deschise. Eu mieunam: ”Nu pleca! Nu mă lăsa singură!” Iar ea îmi răspundea: ”Nu-ți face griji! Vin înapoi. Nu te las singură.”. Când o luam în brațe îi spuneam: ”Oh, mă bucur atât de mult ca ai venit!”. Să fie oare ”tratament” pentru frica de separare? Voi ce credeți?

Aflați mai multe despre instrumentele utilizate de Hand in Hand Parenting în abordarea fricii de separare.

2 thoughts on “5 minute de Timp Special înainte de grădiniță”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.