Alaptatul – ce si cum – Partea a II-a

In actiunea aceasta de alaptare sunt implicati doi jucatori majori: o gurita mica, flamanda si nervoasa si un sfarc mic (si el), chinuit si amarat. Sfarcul e cam ca Windows-ul de la calculator, el reprezinta interfata prietenoasa cu utilizatorul pe care o iubeste si in acelasi timp o injura toata lumea.

Ganditi-va. Ai un calculator performant si un utilizator nestiutor. Ce iese? Utilizatorul se enerveaza si injura (in cazul nostru – plange) sistemul de operare. La randul lui, sistemul crapa (de durere si suparare formand, in cazul nostru, faimoasele ragade) fiindca este agresat si suprasolicitat. Ei? Ati regasit caracteristicile sanilor proaspat intrati in iuresul alaptatului? Dar hai sa lasam discutiile metaforice si sa atingem… problemele dureroase (desi atinsul nu e cea mai grozava idee in acest moment).

Dupa cum spuneam anterior, dintre problemele sanilor am identificat doua pe care eu le consider majore:a) Sani prea plini si b) Sani/sfarcuri durerosi(oase).

a) Sani prea plini

Ati auzit de „furia laptelui„. Nici nu pun semnul intrebarii pentru ca ar fi inutil. Orice proaspata mamica, indiferent de dimensiunea sanilor, se intalneste cu acest fenomen. Stiintific, doi hormoni, oxytocina si prolactina, determina reflexul de formare si livrare a laptelui. Practic, acestia sunt stimulati de suptul copilului si de golirea frecventa a sanilor. Acest joc complicat al hormonilor este tulburat cu usurinta de stresul, nelinistea, agitatia, nesiguranta si lipsa de incredere a mamei. Atunci reflexul de scurgere a laptelui este inhibat, alveolele se contracta si nu mai lasa laptele sa se scurga. Mama are lapte dar acesta nu ajunge la sugar, laptele stagneaza si sanul se inflameaza (MASTITA).

Ce-i de facut? La cel mai mic semn de intarire a sanilor sau de durere, introduceti in ecuatie POMPA de san. Mulgeti excesul de lapte fara a va face probleme ca nu-i ajunge bebelusului. In prima saptamana oricum bebelusii mananca foarte putin, deci nu va faceti griji. Evident, puneti pompa dupa ce a supt pruncul.

Puneti pruncul la ambii sani cate 5 – 10 minute si la intervale mai scurte de timp (o ora jumatate, doua ore).

In tot acest timp folositi un sistem de sustinere pentru sani: un sutien, o bustiera, o fasa speciala. Din cauza greutatii, pielea se intinde excesiv formand vergeturi inestetice si determinand lasarea sanilor.

b) Sani durerosi

In stransa legatura cu cele prezentate la punctul a) se gasesc situatiile despre care urmeaza sa vorbim: ragade, noduli, mastita.

Ragadele sunt crapaturi aparute in mameloane din cauze diverse: pozitie incorecta la alaptat, igiena precara, sensibilitate sporita a pielii.

Ca remedii eu am utilizat o „crema speciala” construita dintr-un amestec de miere si margarina. Nici unul dintre ingrediente nu este toxic pentru bebelus sau pentru mama. Mierea are rol cicatrizant si regenerant, iar margarina are rol emolient. Un alt remediu este o igiena stricta a sanilor combinata cu „bai de aer„. Sanii trebuie spalati, pe cat posibil, inainte si dupa fiecare utilizare. Cand este posibil acestia trebuie lasati sa se usuce la aer, astfel evitand formarea de locuri umede care inlesnesc accesul microbilor. Se recomanda ca noaptea sa dormiti cu sanii descoperiti („goi”). Cred ca asta l-ar bucura si pe tati, nu-i asa?

Trebuie sa recunosc, desi nu este recomandat, ca am folosit cu mare bucurie si folos aparatorile de sani din silicon (sau puteti folosi pe cele din latex – cum preferati). Medicii nu recomanda acest „remediu”, dar va spun cu toata sinceritatea, a fost cel mai util lucru din timpul alaptatului. Cand am ajuns acasa din maternitate deja memeloanele erau iritate si fiecare supt era o durere cumplita, care radia pana in calcaie. Am folosit aparatorile de sani doar vreo doua sau trei saptamani pana cand mi s-au vindecat si mi s-au format si sfarcurile (pentru ca trebuie sa mai recunosc un lucru, n-am urmat sfatul pe care ni-l dadea si Ana Mateiuc intr-un comentariu la articolul anterior, acela de a constribui la formarea sfarcurilor inca dinainte de a se naste bebelusul). Eu mi-am luat din alea in forma de fluturas care permit nasucului si barbiei bebelusului sa aiba contact direct cu mama. Areta nu s-a suparat prea tare, eu n-am renuntat la alaptat asa cum ma batea gandul (din cauza durerii), deci toata lumea a avut de castigat.

Noduli si Mastita nu am facut eu personal, dar va pot impartasi din experienta altor mamici. Nodulii sunt provocati de stagnarea laptelui si inflamarea sanului ca urmare a patrunderii de microbi prin mici crapaturi ale sanilor Pentru noduli se recomanda a face un masaj special: se prinde sanul cu mana astfel incat degetul mare sa fie deasupra si celelalte dedesubt si se intinde si se freaca sanul cu degetul mare de la baza spre mamelon pana cand nodulii se inmoaie. Acest masaj se va face cu mare grija si blandete deoarece durerile sunt puternice. Pentru mastita nici nu intentionez sa dau sfaturi. Ba da, unul singur: MERGETI LA MEDIC imediat ce simtiti ca ceva nu este in regula!!!

Cam atat pe azi. Daca mai aveti si alte situatii de semnalat, dragi mamici, va rog sa o faceti in comentarii pe facebook sau direct pe site.

!!SFAT: Cumparati-va sau imprumutati cartea „Mama si copilul” de Emil si Herta Capraru. Va deveni cu siguranta noua voastra Biblie, cel putin pana implineste copilul 1 an.

Data viitoare raspundem la doua intrebari chinuitoare pentru orice mama: Laptele este suficient? Este bun?

1 thought on “Alaptatul – ce si cum – Partea a II-a”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.