Cum sa faci biscuiti si saratele

Buna sa va fie ziua precum vi-i inima.

De la capitolul „dulce, util, amuzant” am sa va povestesc astazi cum am facut biscuiti dulci si simpatici si saratele deliciaose pentru Sarbatori. Sa nu aruncati cu pietre si sa ziceti „bine draga, dar nu puteai sa ne povestesti despre acestea cand era sezonul”? Ei bine, nu. Pentru ca daca va povesteam atunci nu as mai fi avut timp sa le fac, ergo nu as fi avut ce sa va povestesc. Deci fiti buni si cititi acum pentru ca bunatatile astea se pot face oricand in timpul anului.

Sa incepem cu biscuitii pentru ca ei au facut deliciul tuturor celor care ne-au trecut pragul. Trebuie, insa, sa va avertizez pe cei care tineti la silueta voastra ca a continua sa cititi reprezinta asumarea raspunderii pentru orice pofta sau dorinta culinara viitoare.

Iata reteta pentru biscuiti:

– 2 oua
– 300 g untura/ulei – eu am avut untura
– 300 g smantana
– 300 g zahar
– 1 lingurita cu varf de amoniac/bicarbonat de sodiu stins in otet/zeama de lamaie
– faina cat cuprinde ca pentru un aluat foietaj (un aluat moale)
– mirodenii

Am amestecat cu mana untura, smantana si zaharul. Am adaugat apoi faina si bicarbonatul stins (n-aveam prin casa amoniac), scortisoara, esenta de rom si coaja de lamaie rasa. Aluatul astfel obtinut l-am impartiti in trei si l-am pus la frigider. Astfel puteam sa scot cate o bucata si sa o fac biscuiti, timp in care celelalte bucati ramaneau la frigider sa se odihneasca.

Am intins cate o foaie subtire apoi am taiat forme. Pe unele le-am ornat cu bucatele de rahat. Am copt biscuitii la foc mic.

Hai sa va arat ce-a iesit.

Sa va mai spun doar ca prima tava n-a apucat sa se raceasca si ca cei mai apreciati biscuitii au fost bradutii cu „globuri”.

Pentru mine, sarbatorile de iarna au avut mereu gust a saratele facute de mama, iar anul acesta am incercat sa reproduc acest gust. Spre multumirea dar si spre uimirea mea, am reusit!

Iata reteta.

– 300 g untura/unt
– 300 g smantana
– 300 g branza sarata
– drojdie cat o nuca
– faina cat cuprinde pt un aluat foietaj
– chimen/mac/branza sarata rasa

Eu n-am avut smantana (o pusesem pe toata in biscuiti), asa ca am inlocuit-o cu lapte. Asadar, am incalzit putin laptele si am dizolvat in el drojdia impreuna cu o lingurita de zahar (zaharul ajuta drojdia sa-si faca mai bine efectul). Am adaugat untura, aproximativ 100 g branza (am constatat ca doar atat aveam in acel moment in frigider 🙂 ) si multa sare. Faina a desavarsit opera si am realizat un aluat moale si pufos. L-am impartit si pe acesta in trei. Dintr-o bucata am intins o foaie cat de subtire s-a putut pe care am impaturit-o mai apoi in 6, am pus-o intr-o bucata de hartie de copt si am dat-o la frigider. La fel am procedat si cu „suratele” ei.

Am repetat procedura dupa 10 minute. Am mai lasat inca pe atat la frigider apoi am scos pe rand cate o bucata pe care am intins-o apoi am uns-o cu ou, am presarat chimen si am taiat-o fasii. Fasiile astfel obtinute le-am pus in tava rasucite. Am copt saratelele la foc mic.

Priviti ce am infaptuit.


Ca si fratii lor, biscuitii, n-au apucat prea multe zile. Areta le-a preferat in mod deosebit.


!!SFAT: Incercati sa creati gustari si snacks-uri in casa. Vor contine mai putine ingrediente daunatoare decat cele de magazin. In plus, puteti implica si copiii in procesul de productie.

2 thoughts on “Cum sa faci biscuiti si saratele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.