Mamele sunt oameni

Din seria – 3 cântece despre care nu știai că sunt despre mame – astăzi vreau să vă vorbesc despre HUMANRag’n’Bone Man.

Dă drumul la muzică și citește:

Rag'n'Bone Man - Human (Official Video)

I’m only human

I’m only, I’m only

I’m only human, human

Eu, mama ta, sunt doar un om, copile. Nu sunt nici semizeu, nici mașinărie, nici călugăr budist, nici cal de povară.

Maybe I’m foolish

Maybe I’m blind

Thinking I can see through this

And see what’s behind

Got no way to prove it

So maybe I’m blind

Poate sunt proastă. Poate nu văd bine. Poate e doar o iluzie că știu ce fac. Nu pot să dovedesc că alegerile mele de azi îți vor aduce beneficii mâine. Nu pot să dovedesc că dacă azi sunt lângă tine, te ascult când plângi și te țin în brațe, mâine vei fi un om blând și înțelegător cu semenii tăi. Nu pot să dovedesc că palma de azi NU este esența iubirii mele pentru tine, ci doar un moment de rătăcire, chiar dacă tu îl simți ca pe o rană profundă. Iar dacă eu mă iert pentru suferința pe care ți-am cauzat-o, nu o fac pentru că nu-mi pasă, ci pentru că îmi amintesc că sunt doar un om. Un om care greșește și care speră să înveți și tu să te ierți când vei greși și să te îndrepți pe calea cea bună.

But I’m only human after all

I’m only human after all

Don’t put your blame on me

Don’t put your blame on me

Sunt doar un om. Nu pune toată vina pe umerii mei. La un moment dat vei fi capabil să iei propriile decizii, să faci propriile alegeri. Amintește-ți atunci că eu am făcut cum m-am priceput mai bine și că întotdeuna am vrut să-ți fie bine.

Take a look in the mirror

And what do you see

Do you see it clearer

Or are you deceived

In what you believe

Mama, privește-te în oglindă. Ce vezi? Vezi clar un om bun, capabil să se descurce singur chiar și în cele mai grele situații? Vezi nopțile în care nu te-a întrebat nimeni dacă mai poți să-ți ții ochii deschiși și care ție ți se păreau absolut normale? Vezi tonele de mâncare de bebeluși pe care le-ai șters de pe jos și de pe pereți? Vezi toate drumurile pe care le-ai făcut la camera de gardă când puiul tău avea nevoie de ajutor specializat? Vezi gălețile de muci pe care le-ai extras cu aspiratorul din năsucul înfundat și roșu al copilului tău? Vezi zecile de ore pe care le-ai petrecut jucându-te, cântând, alergând când tot ce-ți doreai era să te întinzi pe jos și să dormi? Vezi sutele de ore în care m-ai ținut de mână, m-ai încurajat, m-ai asigurat că sunt în siguranță, m-ai protejat de câini, mașini și oameni? Vezi miile de steluțe din ochii mei ori de câte ori te văd?

Sau poate te induci singură în eroare și crezi că viața de părinte e prea grea pentru tine, că ai fi putut dormi linistită dacă știai cum să mă înveți să dorm singur așa cum face băiatul vecinei. Poate că vezi cum numai eu nu mănânc singur la 2 ani și tare ai fi vrut să cunoști metodele prin care cea mică a verișoarei tale a reușit. Poate crezi că toate drumurile la camera de gardă se datorează incapacității tale de a avea grijă de mine sau lipsei tale de experință și informare. Poate vezi constanta mea nevoie de atenție ca pe un eșec al tău de a-mi oferi un atașament sigur așa cum ai citit că trebuie să faci și cum se laudă toate mămicile de pe grup că fac. Poate ai impresia că, din cauză că m-ai protejat prea mult, eu, copilul tău, o să ajungă un neadaptat, un pămpălău sau un ratat. Poate nu vezi miile de steluțe din ochii copilului tău ori de câte ori te vede.

Ce alegi să crezi? Părerea celorlalți? Părerea ta? Părerea copilului tău?

‘Cause I’m only human after all

You’re only human after all

Don’t put the blame on me

Don’t put your blame on me

Eu sunt doar un om. Tu ești doar un om. Ceilalți sunt oameni. Copilul tău e om. Nu-ți mai lua toată vina lumii pe umeri.

Some people got the real problems

Some people out of luck

Some people think I can solve them

Lord heavens above

I’m only human after all

I’m only human after all

Don’t put the blame on me

Don’t put the blame on me

Uită-te în jur! Sunt oameni care au probleme grave de sănătate, de sărăcie, de rătăcire sufletească sau spirituală. Unora pur și simplu nu le-a surâs norocul să aibă un copil. Nu e vina TA. Amintește-ți însă de ei când ți-e greu și vezi ce ai bun în viața ta. Ești doar un om care face TOT CE POATE MAI BINE, care se străduiește în fiecare zi să fie mai bun, mai informat, mai atent mai iubitor decât ieri.

Don’t ask my opinion

Don’t ask me to lie

Then beg for forgiveness

For making you cry

Making you cry

‘Cause I’m only human after all

I’m only human after all

Don’t put your blame on me

Don’t put the blame on me

Nu-mi cere să te mint și să văd doar părțile bune. Știu când ai țipat și când l-ai făcut să plângă sub greutatea mâinii tale, când ai pedepsit, când te-ai înfuriat și ți-ai pierdut controlul, când ai renunțat să lupți pentur că erai prea obosit ca să mai gândești limpede sau depășit numeric. Știu când ai repetat o greșeală deși erai conștient că nu e bine ce faci. Știu când i-ai dat drumul la televizor sau când i-ai dat o ciocolată numai să tacă. Știu când i-ai spus că nu mai suporți și că vrei să pleci și să-ți iei câmpii. Știu când i-ai dat popcorn la cină și când ai stat peste program la servici.

Dar mai știu și de câte ori l-ai mângâiat și l-ai îmbrățișat deși îți venea să faci contrarul. Știu când ai uitat să dormi pentru că îi purtai de grijă. Știu cât de tare te durea să greșești și cât de mult ți-ai fi dorit ca cineva să te oprească. Știu de câte ori i-ai pregătit mâncarea preferată, i-ai cumpărat jucăria mult visată, iar el a ignorat total efortul tău. Știu cât ți-e de bine acasă, câtă dragoste și cât devotament ai pentru familia ta.

I’m only human

I make mistakes

I’m only human

That’s all it takes

To put the blame on me

Don’t put the blame on me

Și totuși ești doar un om. La urma urmei, EȘTI DOAR UN OM! Oamenii sunt buni și iubitori, sunt răniți și suferă, acționează și reacționează, fac greșeli și le îndreaptă, urăsc și iartă, încurcă și ajută, apoi uită.

I’m no prophet or Messiah

Should go looking somewhere higher

I’m only human after all

I’m only human after all

Don’t put the blame on me

Don’t put the blame on me

Tu să-ți amintești că nici unul dintre noi nu-i nici profet nici Mesia. Pe ei să-i cauți ceva mai sus. Noi – eu și tu și el și ea – suntem oameni. Asta e vina noastră.

Putem lăsa vina să ne copleșească și să ne împiedice să ajungem unde ne-am pornit. Îi putem da voie vinei să existe pentru a ne impulsiona să devenim mai buni. Poate găsim astfel o cale să aducem bucurie în viața noastră.

În orice caz: Eu SUNT DOAR UN OM care face tot ce poate mai bine, deci nu da vina pe mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.