Parteneriatul de ascultare (1)

Buna sa va fie ziua, precum vi-i inima!

A fi parinte inseamna mai mult decat a da nastere, a hrani, a imbraca sau a trimite la scoala. Majoritatea parintilor stiu asta. A fi parinte inseamna sa iubesti neconditionat. Grea treaba, insa, cu acest NECONDITIONAT. Eu nici nu stiam, asa cum cred ca multora vi se intampla, nu stiam ca eu conditionez iubirea. Eu aveam impresia ca motivez, ca inspir, ca critic constructiv, ca educ. Baliverne! Bine, la un moment dat am constientizat asta. Citind, mergand la cursuri si seminarii mi s-au deschis ochii si mintea. Problema era ca imi venea foarte greu sa implementez ceea ce invatam sau reuseam, dar doar pentru o perioada scurta de timp.

 

Ma stiti de acum: iubesc Playful Parenting. Se potriveste cu natura mea. Dar cand lucrurile nu mergeau cum imi imaginam eu, cand copiii incepeau sa planga fara motiv (credeam eu), cand eram prea obosita sau plictisita de acelasi joc repetat la nesfarsit, nu gaseam o cale sa ies din starea aceea. Uneori ma si minunam de reactia mea in situatii aparent banale. Ei bine, toate acestea si multe altele se rezolva cu un bun Parteneriat de Ascultare (PA sau in engleza, listening partnership – LP), o unealta minunata pusa la dispozitia tuturor parintilor de asociatia Hand in Hand.

Ce este un Pasculta cu inimaarteneriat de Ascultare?

Parteneriatul de ascultare este o intelegere verbala intre doua persoane prin care convin sa se asculte reciproc cu respect si empatie, pe rand, regulat, un anumit interval de timp. Intervalul de timp poate varia intre 5 si 45 minute per intalnire, frecventa intalnirilor fiind stabilita de comun acord, in functie de nevoiile si disponibilitatea fiecarui membru al partenerialului. Se convine, deasemenea, asupra confidentialitatii discutiilor. Pe scurt, este ocazia sa spui cu voce tare ceea ce te abtii sa-i spui copilului, sotului, mamei, vecinii, sefului, etc. si care te incarca si nu-ti da voie sa fii cea mai buna varianta a ta.

Poti face PA cu oricine doresti sau mai bine zis, cu cine reusesti sa stabilesti o conexiune, insa e de preferat sa nu fie membru al familiei, cel putin la inceput. PA da ocazia parintilor sa se cunoasca si sa se inteleaga mai bine pe ei insisi, dar si pe ceilalti parinti.

PA pleaca de la premisa ca fiecare individ este in mod natural iubitor si inteligent si ca fiecare persoana e experta in viata si treburile ei. Nici o persoana nu are nevoie de sfaturi, critica sau directive. Are nevoie doar sa fie ascultata si isi va gasi/regasi singura calea. Scopul celui care asculta este sa-si ajute partenerul sa se elibereze de emotiile puternice care il blocheaza.

Emotiile puternice precum furia, ura, frica sunt greu de inteles si de gestionat de catre copii, mai ales cand sunt simtite fata de cei pe care ii iubesc in cea mai mare parte din timp. Imaginati-va cum ar fi sa trebuiasca sa gestioneze astfel de simtaminte ale parintilor fata de ei. Oricata importanta ar avea sinceritatea in relatia parinte copil, nu poate iesi nimic bun din confruntarea copilului cu emotiile mele puternice. Pe acestea prefer sa le pastrez si sa le descarc in bratele pline de intelegere ale partenerului meu de ascultare, care este un adult matur si care nu va resimti pe propria piele intensitatea sentimentelor mele, intrucat nu ii sunt adresate. Odata descatusate, rostite, resimtite sentimetele puternice au nevoie sa fie scoase din sistem printr-un efort fizic: un plans zdravan, niste tipete, niste lovituri in obiecte neinsufletite, un ras profund, tremuraturi si transpiratie sau chiar un cascat sanatos.

Sa fii un bun ascultator implica, pe langa empatie si respect, multa atentie, bunatate, puterea de a nu critica sau judeca ceea ce asculti, rabdarea de a permite partenerului sa isi gaseasca singur solutiile

Care sunt principiile de baza ale unui Parteneriat de Ascultare eficient?

Care sunt cele mai frecvente piedici in dezvoltarea unui Parteneriat de Ascultare eficient?

Cum ajuti un parinte sa se respecte pe sine si munca pe care o face?

Aflam impreuna in articolele urmatoare.

1 thought on “Parteneriatul de ascultare (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.