Parteneriatul de Ascultare (2)

Buna sa va fie ziua precum vi-i inima!

Continuam astazi „lectia” despre Parteneriaul de Ascultare cu principiile de baza si piedicile care pot interveni intr-o comunicare eficienta. Acesta unealta de parentaj ne este oferita cu drag de asociatia HAND in HAND Parenting.

Cu totii avem prieteni, surori/frati, soti/sotii sau parinti cu care ne descarcam sufletul. Sau cel putin unele aspecte ale sufletului. Cei mai norocosi dintre noi chiar au parte de ascultare din partea celor cu care interactioneaza, cei mai putin norocosi nu apuca sa scoata doua vorbe ca sunt imediat „ajutati” cu un sfat, o experienta personala sau chiar o critica. Si pentru primii si pentru ceilalalti un PA eficient face minuni. Diferenta majora dintre o conversatie si o ascultare este ca la prima este permis si chiar incurajat schimbul de replici, de idei, pe cand la a doua accentul cade pe atentia totala oferita celeilalte persoane. Ceea ce ne aduce la subiectul povestii de azi.

Principiile de baza ale uni PA eficient

1. Asculta cu respect ce are de spus partenerul tau si ofera-i toata atentia de care esti capabil

2. Fii atent la problemele celuilalt in timp ce asculti, nu la ale tale

3. Identifica tensiunea emotionala cu care este incarcat partenerul tau

4. Ajuta-ti partenerul sa-si elibereze tensiunea emotionala despre care vorbeste

5. Contrabalanseaza sentimentele sau comportamentul derivat din suferintele trecute cu cele pozitive din prezent

Sa detaliem putin.

Atunci cand asculti cu RESPECT inseamna ca nu judeci actiunile, ideile sau sentimentele celuilalt. Cred ca e cel mai greu principiu de respectat deoarece fiecare din noi priveste lumea si pe oameni prin prisma propriilor experiente. Daca ai fost criticat intotdeauna, iti vine instinctual sa il critici pe celalalt. Daca ai fost sfatuit, vei dori imediat sa oferi un sfat. Daca te simti neputiincios, debusolat, prea increzator sau oricum altfel, vei avea tendinta de a proiecta toate acestea pe partenerul tau de ascultare. E in regula. E nevoie doar de putin antrenament si de multa, multa ascultare. Vei avea timp in intervalul tau de „povestitor” sa te eliberezi de aceste sentimente si sa poti fi atent si rescpectuos fata de partenerul tau de ascultare. Tine minte: amandoi sunteti parinti, amandoi ati gresit intr-un moment sau altul, amandoi sunteti oameni buni care se straduiesc sa gaseasca cele mai bune solutii.

Ajungem la urmatorul principiu al unui PA eficient: sa fii ATENT la povestea celuilalt nu la povestea personala. Fiind parinti, e foarte probabil sa avem probleme asemanatoare, identice chiar. E atat de simplu sa iti fuga mintea la problemele tale… Nu e nimic in neregula cu tine, se intampla tuturor la inceput. Solutia e, din nou, antrenamentul.

Vei observa uneori ca partenerul tau vorbeste mult cand i se da ocazia sa fie ascultat. 🙂 Poate va avea tendinta de a sari de la un subiect la altul fara a se concentra pe ceva anume. Rolul tau ca „ascultator” este de a IDENTIFICA TENSIUNEA EMOTIONALA cu care se confrunta partenerul tau si sa-l AJUTI SA SE ELIBEREZE din mrejele ei. Pune intrebari ajutatoare, incurajeaza-l sa aprofundeze subiectul, arata-ti interesul pentru poveste. Odata identificate tensiunile emotionale, gasiti impreuna moduri potrivite pentru eliberarea lor. Ascultarea porneste procesul de vindecare iar eliberarea emotiilor il incheie. Poti incuraja rasul, plansul, tipatul, trantitul, tremuratul sau chiar cascatul. Observa ce anume il face pe partenerul tau sa rada si propune-i sa se concentreze pe acel gand, cuvant sau fraza si exploatati-o pana la epuizare.

Aminteste-i mereu partenerului tau ca face o treaba buna, ca este parintele ideal pentru copilul sau, ca eforturile lui vor avea rezultate. Aminteste-i de meomentele in care a avut COMPORTAMENTE sau SENTIMENTE POZITIVE din prezent. Aminteste-i de creativitatea cu care a rezolvat conflicte si de puterea cu care este dotat sa indrepte orice il nemultumeste. Pe scurt, observa efortul si valideaza schimbarea pe care o intrevezi. Intareste stima de sine a parintelui asa incat acesta, la randul sau, sa poata face asta pentru copilul sau. Poti face toate astea fara a spune nimic. Pur si simplu asculta si curand vei observa ca partenerul tau de ascultare isi acceseaza singur aceste amintiri.

Incearca sa te infranezi de la a intrerupe partenerul, de la a pune intrebari pentru a-ti satisface propria curiozitate sau de la a raspunde cu sfaturi la intrebarile, de obicei retorice, ale partenerului. DOAR ASCULTA!

In curand, ultima parte a seriei despre Parteneriatul de Ascultare. Intre timp faceti o incercare de ascultare! Succes!

1 thought on “Parteneriatul de Ascultare (2)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.