Mamelor le place sa se laude cu minunile lor, cu bebelusii pe care i-au adus pe lume si care le lumineaza viata intr-un mod nemaintalnit pana acum. Este si cazul Luoanei, care in urma cu 5 luni aducea pe lume o minunatie de fetita. Minunat este si faptul ca sarcina si nasterea au avut loc in Spania, iar experienta sa personala va invit sa o cititi in continuare.
„Buna mamici cu pitici sau mamici in devenire! As dori sa va impartasesc perioada sarcinii mele de pe meleagurile Spaniei.
De 4 ani locuiesc cu familia in Madrid si uite ca in luna iunie a anului trecut am aflat minunata veste ca voi fi mamica, un moment foarte asteptat pentru noi (eu si viitorul tatic, plus intreaga familie care e alaturi de noi). Din acel moment primul pas pe care trebuie sa il faci aici este sa mergi la centrul de sanatate de care apartii si sa iti anunti doctorul de familie. Acesta la randul lui iti va face primele analize de sange, iti va elibera reteta pentru vitaminele necesare din perioada sarcinii si iti va face programare la ginecolog. De acum inainte ginecologul este cel care se ocupa de toate: analize, ecografii, etc.
Daca doresti poti merge la centrul de sanatate si cere o matroana (n.r. moasa). Cu ea poti discuta orice. Iti poti face programare oricand cu ea daca ai ceva nedumeriri, iar ce este foarte important poti participa la sesiunele de grup de viitoare mamici pe care le organizeaza!In cadrul acestor „ore de terapie” cum le numeam eu matroana iti ofera informatii despre tot ce se va intampla din momentul ruperii membranelor, pana la aducerea celui mic acasa. De asemenea poti discuta cu alte mamici in devenire, schimbi pareri, idei, etc despre tot ce tine de venirea celui mic pe lume, faci gimnastica specifica gravidei, inveti metode de respirat, iar din saptamana a 28 a poti face exercitiile de impingere. Tot in timpul cursurilor beneficiezi de toate informatiile legate de ingrijirea noului nascut in prima luna de viata de la metoda de hranire naturala sau artificiala,pana la momentele de facut baita. Tin sa precizez ca ce mi-a placut in mod special este faptul ca aici se pune accent pe hranirea naturala a bebelusului.
In ultimul trimestru de sarcina poti face un tur al spitalului unde vei naste. Ca o mica paranteza pentru mine acest ultim trimestru a fost foarte linistitor, pentru ca avand un serviciu care solicita statul in picioare, orarul in doua ture si multi alti factori daunatori unei sarcine, am avut posibilitatea prin cadrul asigurarii private platite de angajator sa ma odihnesc acasa, primind salariul intreg. Revenind la cursuri, aici iti vor povesti cum vor decurge lucrurile fiecare specialist in parte asistenta, anestezistul, matroana si ginecologulul. Poti vizita de la salonul de nastere pana la cel in care vei sta dupa (pe mine acest lucru m-a ajutat foarte mult, mi-a mai temperat din emotiile pe care le aveam).
Inainte cu 2-3 zile a datei nasterii trebuie sa mergi la monitorizarea fatului. Ei bine, cu acest bagaj de informatii pe care l-ai dobandit, in momentul ruperii membranelor te prezinti la spital cu cartela de sanatate, ultimele analize si ecografii si, cel mai important, cu viitorul tatic de manuta, care are posibilitatea de a sta cu tine pe toata perioada nasterii si a sederii in spital. La noi acest lucru s-a si intamplat, sotul fiind un erou pentru mine si stand mereu la capul meu.
Momentul nasterii a fost greu, iar starea de asteptare a fost lunga. Am intrat in spital la 1 noaptea, am stat in salonul de monitorizare pana la 9 dimineata cand am intrat in sala de nasteri si am iesit de acolo la ora 20 seara. Salonul de monitorizare este individual si poate sta cu tine oricine doresti tu. Beneficiezi de baie proprie cu dus, televizor si tot confortul de care te poti bucura si care te face sa mai uiti de durerile contractiilor. Asa cum am scris mai sus a durat nitel mai mult la noi (n.r. fiind si primul copil), dar in momentul in care am tinut-o in brate pe Mariuca noastra am uitat de toate durerile, desi prea mari nu au fost deoarece am avut epidurala.
Pe tot parcursul sederii in spital, adica de vineri pana duminca, tot personalul a dat dovada de un adevarat profesionalism, fiind 100% concentrati pe mamica si noul nascut. Aveai deasemenea optiunea de ati alege meniul pe toate cele 3 zile: mic-dejun, pranz, cina. Voi pastra mereu in mintea mea aceasta experienta minunata, momentele cand eram cu Mariuca si sotul singuri in salon si puteam sa ne uitam la aceea minune ore in sir, de neuitat! De precizat ca tot ce a tinut de serviciul medical pe toata durata sarcinii si zilele sederii in spital cu nasterea propriu-zisa si spitalizarea, costurile au fost zero. Totul intra in asigurarea ta medicala platita din salariu.
Din pacate aici in ceea ce priveste concediul maternal legile sunt cele mai aspre si nu beneficiezi decat de patru luni de sedere cu bebele acasa, plus o luna daca reusesti sa te intelegi la locul de munca si sa aduni orele necesare pentru alaptat. In decursul acestor luni indemnizatia este de 85% din salariul tau.
Si uite asa, casa acum e plina de jucarii, pernute, leagan,s caunele, carucior, etc o placere pentru mine. Mariuca va implini 5 luni intr-o saptamana, iar la pediatru nu am fost decat de doua ori pana acum pentru vaccinele de la 2 respectiv 4 luni. O sa va tin la curent cu urmatoarele etape din momentele mamici cu pitici de aici din Madrid! Va pup pe toate, crestere usoara!”
!!SFAT: Cauta sa participi la toate cursurile, vizitele, analizele si discutiile pe care ti le pune la dispozitie institutia in care vei naste. Toate acestea au rolul de a te pregati pentru marele eveniment si de a reduce din emotiile aferente.
Dragi mamici din strainatate, adica Italia si Spania pana acum, imi place ca numele copiilor vostri sunt romanesti. Bravo! :)) Am o prietena care a nascut acum in Spania si acum trei luni mi-a spus ca pe copilas il va chema Juan Carlos. I-am spus ca suna oribil in combinatie cu numele de familie care e romanesc. M-a ascultat si pe baietel il cheama Gabriel. M-am bucurat pentru asta!
Ai drepatate Raluca Tarniceriu, am auzit o gramada de nume "exotice" prin parcurile iesene. Nu stiu ce nume de familie aveau bietii copii dar sigur nu se potriveau. :))
Buna!!!Sunt o viitoare mamica care v a naste in Spania,dar sincer sunt foarte dezamagita de spitalele din Spania!!!!Am fost la urgenta cu dureri abdominale fiind insarcinata in 6 saptamani si am asteptat 2 ore sa intru fiindca cel de la primiri a uitat sa scrie PE fisa ca sunt insarcinata!!!Am intrat dupa CE sotul Meu s a sus sa il intrebe PE cel de la primiri daca femeile insarcinata ñu au prioritate! I s a raspuns ca au dar ñu stiau ca sunt insarcinata!!!e strigator la cer ca ajungi sa VB singur!!!Dupa experienta asta Mié foarte frica de spitalele DIN Spania!!!!E mai rau decat in Romania
buna,st Alina si st însărcinată in 6 luni si am Von willebrand,as vrea sa stiu daca mai st femei care au născut cu aceasta boala
Buna!sunt Adi..sunt in Spania și lucrez pe campanii de câte noua luni..as vrea sa știu dacă a trecut un an jumate adică o campanie și încă câteva luni (fără perioada de vara când mi sa desfăcut contractul adică baja)…dacă am doar patru luni lucrate din a doua campanie se ia in considerare și lunile anterioare lucrate cu care am cotizat la stat pentru a putea intra in maternitate chiar dacă in perioada de vara nu am lucrat ?..mai pe scurt am drept de maternitate?..mulțumesc anticipat !