Sezatoare. Tipuri de atasament.

Buna sa va fie ziua precum vi-i inima.

Cu oarece intarziere vorbim despre ziua de miercuri si despre Sezatoarea de la Atelierul Parintilor. A fost zarva mare, la propriu. Multi parinti, multi copii si multe energii pozitive pe milimetru patrat. Dar sa detaliem.

Atasamentul a fost „vedeta” serii. Acesta nu este innascut, el se invata de la parinti. Atasamentul poate fi de patru feluri: SIGUR, NESIGUR-EVITANT, NESIGUR-AMBIVALENT, DEZORGANIZAT. Va spun si definitiile daca promiteti ca nu va apucati sa obsedati incercand sa va incadrati puiul intr-o categorie. Ati promis? Ok, iata:

Atasament SIGUR = copilul plange sau protesteaza cand parintele pleaca si cauta activ contactul cu parintele atunci cand acesta se intoarce.
Caracteristici: Un astfel de copil se poate separa de parinti, manifesta emotii pozitive la intoarcerea parintilor, prefera compania parintilor in locul strainilor. El va deveni un adult care: are stima de sine ridicata, dezvolta relatii de durata bazate pe incredere, nu are probleme in a-si impartasi emotiile cu partenerul si cu prietenii.

Atasament NESIGUR-EVITANT = copilul plange rare ori cand este despartit de parinte si evita contactul cu parintele la intoarcerea acestuia.
Caracteristici: Un astfel de copil Nu pare a se linisti nici la intoarcerea printilor, ii evita, nu cauta contactul sau sprijinul acestora. El poate deveni un adult cu probleme de intimitate, cu o implicare emotionala scazuta in relatiile sociale si afective si care nu este dispus sau capabil sa-si impartaseasca emotiile cu ceilalti.

Atasament NESIGUR-AMBIVALENT = copilul devine anxios inainte ca parintele sa plece, este deosebit de suparat in timpul absentei acestuia, iar la revenirea sa cauta contactul cu el si deopotriva i se importriveste.
Caracteristici: Un astfel de copil se teme de straini, este foarte agitat la plecare parintilor, are un amestec de comportament evitant si rezistent. La maturitate poate avea retineri in a se apropia de ceilalti, se teme ca partenerul nu-l iubeste, poate fi puternic afectat la terminarea unei relatii.

Atasament DEZORGANIZAT = dupa despartirea de parinte, copilul manifesta comportamente contradictorii repetitive sau prost directionate la intoarcerea acestuia.
Caracteristici: Copilul dezorganizat pare confuz, distrat, anxios si nu prefera in mod deosebit nici prezenta parintilor si nici a strainilor. Inca de la o varsta frageda (6 ani) pot prelua rolul de parinte, devenind chiar ingrijitori ai acestora.

De retinut ca nici un copil nu se va incadra la milimetru in descrierile de mai sus. In functie de starea lui si chiar de a ta, la un moment dat ti se va parea ca e mai mult asa decat asa. Dar ca orice invat si atasamentul are un dezvat. Asa ca poti indrepta carentele comportamentale ale puiului tau, cu multa dragoste si rabdare si, mai ales, incepand a-ti indrepta propriul comportament. Va amintiti? Copiii invata ceea ce traiesc!

Iar despre ce au trait copiii nostri prezenti la Sezatoarea de miercuri, puteti citi aici. Eu am furat deja de la Sinziana cateva trucuri despre cum sa te comporti cu copilul tau, cum sa stabilesti o conexiune, cum sa patrunzi in lumea lui si sa fiti (din nou) prieteni.

Printre parintii prezenti la Sezatoare s-au aflat si membri ai Asociatiei Parentis, promotori ai „cresterii cu iubire”, ai atasamentului continuu si pe care ii puteti remarca prin oras ca fiind cei cu copiii atasati, la propriu. Mi-a facut placere sa descopar, pe viu, diferitele metode de purtarea a bebelusilor si copiilor in cadrul Saptamanii Internationale a Bebelusilor Purtati. Apropierea dintre parinte ai copil, caldura impartita de cei doi si implicarea ambelor parti in fiecare aspect al vietii cotidiene, nu pot decat sa aduca cu un pas mai aproape acel copil de un comportament sigur si increzator.

!!SFAT: Fiti parintii de care au copiii vostri nevoie. Analizati si schimbati propriul comportament, inainte de a incerca sa-l schimbati pe al copilului.

1 thought on “Sezatoare. Tipuri de atasament.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.