7 meniuri pentru micul dejun

Bună să-ți fie ziua precum ți-i inima!

A început școala, am intrat în ritm sau nu, diminețile vin și inevitabil ne întrebăm: ”azi ce mâncăm la micul dejun?”.

Poate tu ești mai organizată și mai creativă, dar mie la capitolul ăsta îmi vine tare greu. Așa că am apelat la prietena mea Anca Clocotici, medic stomatolog, homeopat și tehnician nutriționist, mama lui Octavian în vârstă de 11 ani jumătate și a Mariei în vârstă de 9 ani. 

Ea mi-a răspuns sincer: ”să fii mamă poate fi provocator, mai ales dacă vrei să-ți hrănești copilul sau familia sănătos, iar colac peste pupăză și timpul de stat la bucătărie este limitat. Cu astfel de situație m-am confruntat și eu astfel că am căutat soluții sănătoase și rapide”. 

Rapid și sănătos este exact ceea ce căutam. Anca a pus la cale 7 exemple de meniuri, pentru fiecare zi a săptămânii, din care să te inspiri și tu. Tot ea ne îndeamnă să încercăm să fim un exemplu pentru copii și să consumăm și noi aceleași alimente. Pe cât posibil să luăm masa împreună și să ne folosim de moment pentru a ne conecta emoțional. Eu vă îndemn să scrieți meniul pe toată săptămâna pe o foaie și să o afișați la vedere. Astfel vă veți putea pregăti mai ușor și copiii vor ști la ce să se aștepte. Siguranța pe care le-o oferă un program bine pus la punct poate face diferența în felul cum se desfășoară ziua lor dar și a voastră.

Să începem:

Imagine de Bernadette Wurzinger de la Pixabay 

Luni  

Tartină cu cremă de brânză (almette de casă): brânză de vaci proaspătă dată la blender pentru o consistență fină la care se adaugă castravete proaspăt tăiat cuburi, un pic de mărar verde, sare și, pentru mofturoși, se poate adăuga un gălbenuș de ou fiert în compoziție. Se poate servi tartină pe pâine prăjită cu felii de roșii deasupra sau bastonașe de ardei roșu. Tartina poate fi însoțită de un ceai îndulcit cu un pic de miere la care adăugați câțiva stropi de lămâie stoarsă. 

Marți  

Pate de casă: un ficățel de pui (de țara ideal) sau de curcan, un morcov mai mărișor, o ceapă, un ardei kapia, opțional dovlecel. Se taie legumele bucăți mari și se pun toate la fiert împreună cu ficățelul. După ce au fiert se scot din apă se adaugă un pic de sare și un cub de unt și se blenduiesc. Gustul de ficat va fi mascat de morcov și ardei, iar copilul va beneficia de un mic dejun hrănitor. Ideal de făcut tartine cu pâine cu maia. 

Miercuri  

Smoothie cu: banană (1/2 sau întreagă), măr, morcov la care se pot adăuga fructe de sezon precum pară, frunze verzi de spanac sau kale, semințe de cânepă, o tabletă de spirulină și o tabletă de chlorella.

Spanacul nu modifică simțitor gustul, kale în schimb au un gust și aromă mai pronunțate. Semințele de cânepă sunt considerate superaliment datorită conținutului mare de aminoacizi. În funcție de gust se pot adăuga câteva fructe congelate cum ar fi căpșuni sau afine. Se pun toate în blender și se adaugă apă aproximativ un pahar sau două în funcție de consistență. 

Dacă nu este obișnuit copilul cu acest gen de suc se poate începe cu varianta mai simplă, fără frunze verzi sau spirulina, bazată mai mult pe fructe, după care se pot introduce celelalte ingrediente câte puțin pentru a nu modifica gustul. Adaptați sucul la plăcerile alimentare ale copilului și, ideal ar fi, să-l consume toată familia.  

Imagine de Niels Erik Bach Boesen de la Pixabay 

Joi  

Sendviș cu mușchi file de casă: se ia o bucată de cotlet de porc, se asezonează cu sare, un pic de piper, multe ierburi aromate: cimbru, oregano, busuioc sau orice combinație care vă face plăcere, se pune carnea în tigaia încinsă cu puțin ulei și se lasă câte un pic pe toate părțile pentru a se coagula proteina apoi se așază într-o tavă și se pune la cuptor. Se lasă până e făcută după gust. Eu o scot după ce văd că e rumenită bine și dacă tai e făcută bine în interior.

Dimineața pentru micul dejun se taie o felie subțire de carne care se așază pe o felie de pâine eventual unsă cu o pastă de brânză, se pune o felie de roșie peste carne, o frunză de salată verde și acoperiți cu încă o felie de pâine. Se poate servi cu clasicul ceai sau cu o cană cu lapte cald. Acest mod de a prepara carnea m-a ajutat să evit mezelurile din comerț și mi-a oferit o variantă de gustare pentru școală și pentru orice masă a zilei dacă o folosesc în diferite combinații. Mușchiul se poate prepara seara și se poate păstra la frigider câteva zile. 

Vineri  

Pastă de avocado: 1-2 avocado bine copți se pasează la sfântul blender împreună cu multă lămâie, un pic de sare și un strop de drojdie inactivă. Recomand soiul de avocado rotund și închis la culoare, dacă e foarte tare se lasă o zi-două la temperatura camerei să se coacă mai bine. Pentru cine nu e familiar cu gustul acestui fruct, se poate adăuga un gălbenuș de ou fiert. În funcție de gustul și plăcerea fiecăruia, se poate adăuga pătrunjel verde tocat sau ardei roșu tăiat mărunt sau roșii tăiate cuburi.

Puteți oricând înlocui avocado cu salată de vinete, pastă de năut sau fasole bătută.

Sâmbătă  

Budincă de chia: la o cană de lapte călduț se adaugă 3-4 linguri de semințe de chia și se amestecă timp de 2-3 minute. Semințele se umflă și amestecul capătă o consistență de budincă. Mamele curajoase pot folosi lapte de migdale sau caju îndulcit cu un pic de miere la care adăugați un pic de sare. Recomandarea mea e să preparați budinca cu o seară înainte. Pentru impact garantat, puneți într-un bol sau un pahar câteva felii de banană, o lingură de budincă, apoi un strat de felii de căpșuni, apoi din nou o lingură de budincă deasupra. Peste aceasta construcție puteți adăuga o linguriță din dulceața preferată a copilului. 

Imagine de blogmood__ de la Pixabay 

Duminică  

Omletă cu verdeață: se bat 2-3 ouă (depinde câți membri are familia) la care se adaugă pătrunjel tocat, ceapă verde tăiată sau usturoi verde tăiat mărunt. Se amestecă bine și se pun în tigaia încinsă cu un strop de ulei. Imediat după ce e gata omleta se poate rade pe deasupra parmezan sau o brânză tare, maturată. Se poate servi cu baghete de castraveți, morcov sau roșii cherry.

Aceste exemple de combinații sunt orientative, fiecare mamă le poate adapta la gustul copilului sau obiceiurile familiei dar nu uitați că oricând se poate încerca ceva nou. Ca un sfat, folosiți ingrediente autohtone, de la producători locali sau cât mai apropiate de zona în care trăiți. Mămici, dați liber la creativitate și în bucătărie! 

Aș dori să mai menționez că ideal este ca micul dejun să se ia în familie și din aceste preparate să mănânce toți membrii familiei pentru că alimentația se educă, iar exemplul părinților are cel mai mare succes. 

Imagine de Holger Langmaier de la Pixabay 

Anca Clocotici este medic stomatolog, homeopat, tehnician nutriționist și mamă de 2 copii. „Datorită” dermatitei atopice de care a suferit Octavian, băiatul cel mare, începând cu vârsta de 4 luni, a descoperit homeopatia, o metodă blândă și reechilibrantă de tratament, pe care o practică de aproximativ 6 ani împreună cu terapia florală Bach și alte tehnici de echilibrare emoțională. Ajungând la ideea fundamentală că trebuie să tindem spre echilibru atât emoțional, spiritual cât și fizic, a decis să acceseze un curs de tehnician nutritionist absolvit în 2017 pentru a învăța să abordeze nutriția într-o manieră corectă.

”Viața nu e lipsită de provocări, dar cu ustensilele potrivite la îndemână reușim să le facem față și, cel mai important, să învățăm din ele”, mai spune Anca, cu drag de oameni.

Pentru a sta de vorbă cu Anca despre nutriție, homeopatie sau stomatologie, te invit să-ți faci o programare la numărul de telefon 0741.025.867. Spor!

Tagged with:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.