Atelier. Sezatoare. Despre copii, dragoste si sex

Buna sa va fie ziua precum vi-i inima.
Hai ca stiu ca v-a fost dor de mine. Nu vreti sa recunoasteti? Bine. Uite cum facem: zicem impreuna si odata, ok? “Mi-a fost dor de tine!” Gata. Acum ca ne-am descarcat sufletul hai sa trecem la treburile urgente. Am de recuperat un club de carte si o sezatoare de la Atelierul Parintilor, plus alte mici evenimente din cotidian.

Sa incepem cu Clubul de carte si cu minunata lectura a „Copiii invata ceea ce traiesc” de Dorothy Law Nolte. Ideea de comunicare afectuasa desprinsa dintr-o mai veche cunostinta a noastra, cartea „Intre parinte si copil”, este continuata aici. Avem parte de sapte exemple negative si douasprazece exemple pozitive:

Copiii învaţă ceea ce trăiesc
Dacă trăiesc în critică şi cicăleală, copiii învaţă să condamne.
Dacă trăiesc în ostilitate, copiii învaţă să fie agresivi.
Dacă trăiesc în teamă, copiii învaţă să fie anxioşi.
Dacă trăiesc înnconjuraţi de milă, copiii învaţă autocompătimirea.
Dacă trăiesc înconjuraţi de ridicol, copiii învaţă să fie timizi.
Dacă trăiesc în gelozie, copiii învaţă să simtă invidia.
Dacă trăiesc în ruşine, copiii învaţă să se simtă vinovaţi.
Dacă trăiesc în încurajare, copiii învaţă să fie încrezători.
Dacă trăiesc în toleranţă, copiii învaţă răbdarea.
Dacă trăiesc în laudă, copiii învaţă preţuirea.
Dacă trăiesc în acceptare, copiii învaţă să iubească.
Dacă trăiesc în aprobare, copiii învaţă să se placă pe sine.
Dacă trăiesc înconjuraţi de recunoaştere, copiii învaţă că este bine să ai un ţel.
Dacă trăiesc împărţind cu ceilalţi, copiii învaţă generozitatea.
Dacă trăiesc în onestitate, copiii învaţă respectul pentru adevăr.
Dacă trăiesc în corectitudine, copiii învaţă să fie drepţi.
Dacă trăiesc în bunăvoinţă şi consideraţie, copiii învaţă respectul.
Dacă trăiesc în siguranţă, copiii învaţă să aibă încredere în ei şi în ceilalţi.
Dacă trăiesc în prietenie, copiii învaţă că e plăcut să trăieşti pe lume.
Dorothy Law Nolte

Sa va spun drept, nu m-am gandit niciodata ca acestea pot fi efectele comportamentelor descrise in prima parte a fiecarei fraze din poezie si nici ca prin fiecare gest, cuvant sau comportament, transmitem de fapt un mesaj copilului nostru. M-am regasit facand, inconstient, o parte din gesturile pozitive si am inceput sa observ efectele asupra copilului meu. Dar am constientizat si comportamentele negative, care, pana acum, nu mi se pareau chiar rele. Am constientizat ca le fac si am inceput sa observ si efectele lor. Nu-mi place ceea ce vad si imi doresc ca Areta si Matei sa nu sesizeze chiar toate aceste trairi, inca. Sa am eu timp sa ma pun la punct cu modelul de educatie sanatoasa si corecta promovat prin intermediul Atelierului Parintilor.

Si gandul meu zboara spre cea mai recenta sezatoare, cea in care era dezbatuta si combatuta Barza (saraca). De fapt, a fost vorba despre cum si cand le spunem copiilor despre cum au venit ei pe lume. Un raspuns scurt si oarecum bagatelizat ar fi: cand intreaba! Dar sa stiti ca acesta este adevarul. Problema e sa stii cum sa raspunzi la intrebarile care ti se par dificile si incomode. Un exemplu gasiti mai jos, un exemplu de evitat, dar amuzant.

Cred ca ati inteles ca „vorba multa, saracia omului”, asa ca am sa vin cu cateva sugestii utile. Atunci cand esti intrebat despre subiect:
1) Raspunde doar la intrebarea cu pricina. Nu le da mai mult decat cer. Copiii au nevoie de timp pentru a procesa informatia si ar fi inutil sa-i incarci cu informatii de care nu au nevoie. De exemplu, cand esti intrebat: Mami cum se formeaza bebelusii? Poti raspunde simplu: Din semincioare de bebelusi.

2) Spune-le adevarul pe masura intelegerii lor. Nu te pierde in detalii tehnice si denumiri stiintifice, nu vei face decat sa adancesti curiozitatea si sa generezi noi intrebari. Daca, insa, ai ales sa introduci in vocabularul copilului tau termeni precum: penis, scrot, vulva si asa mai departe, fii pregatit sa ti le reaminteasca cu glas maiestuos in mijlocului magazinului sau la masa de Craciun la care sunt invitate toate rudele. Asta nu inseamna ca trebuie evitate, dimpotriva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi momentul potrivit pentru a le folosi.

3) Incearca sa stilizezi oarecum informatia prin introducerea ei intr-o poveste sau prin folosirea de materiale ajutatoare. Te poti folosi de atlase, carti cu autocolante, papusi si chiar exemple din regnul animal. Ai grija, e posibil ca aceasta poveste sa fie ceea ce va spune si el copiilor lui despre sex.

4) Implicati ambii parinti in proces. Nu doar mami face bebelusi, asa de una singura si de capul ei. Tati are si el rolul lui. Mami si tati au hotarat impreuna sa faca un bebelus. Tati a participat cu semincioarele, iar mami le-a ingrijit ca sa creasca frumos. Intelegeti voi… si adaptati discursul in functie de copil, de varsta si de nivelul de intelegere.
Permiteti-i copilului vostru sa exploreze si sa cunoasca lumea. Nu se va apuca sa faca sex la 5 ani, dar va fi curios sa vada cum arata puta colegei/colegului de gradinita, fratelui/surorii lui/ei. Nu e nimic rau in asta. Atat timp cat procesul este pasnic, se desfasoara sub supraveghere si este consimtit, poate fi chiar benefic. Nimic nu opreste mai repede tirada de intrebari decat satisfacerea curiozitatii si invatarea unui lucru nou. In limitele bunului simt si ale sigurantei personale, permiteti copiilor vostri sa afle mai multe despre propriul corp, despre cel opus lui si chiar despre corpul vostru. Daca nu va simtiti confortabil in aceasta postura, cereti ajutorul unui cadru didactic, unui psiholog sau chiar medicului de familie.

Greu subiect. Grele saptamani, cele ce au trecut (Dar despre ele va povestesc eu alta data). Minunata perioada dinaintea inceperii noului an scolar. Poate discutam si despre asta la o sezatoare viitoare.

!!SFAT: Traiti frumos si armonios pentru a-i invata pe copii sa traiasca la fel. Raspundeti-le la toate intrebarile cu dragoste si cu adevar, chiar daca sunteti scosi din zona voastra de confort.

Carte

0 thoughts on “Atelier. Sezatoare. Despre copii, dragoste si sex”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.