Cum ne pregătim pentru noul an școlar

”Alo, Irina?! Mai e puțin și începe anul școlar. Majoritatea dintre noi își duc copiii pentru prima oară la grădiniță. Aș vrea să-l pregătesc pe dragul meu fiu din timp, dar nu știu cum să procedez. Ce zici să reunim grupul și să ne reamintești instrumentele Hand in Hand Parenting?”

Dacă și tu ești în situația de mai sus, citește mai departe.

Ne-am reunit, majoritatea celor din grupul de la Cursul Starter Hand in Hand Parenting din aprilie, și am dezbătut problema începutului de an școlar și mai ales a primului contact cu grădinița. Spre bucuria mea, părinții aveau deja multe răspunsuri bune la întrebările lor.

Copil plângând sursa: pixabay.com
Copil plângând sursa: pixabay.com

Iată de exemplu povestea unei mame și a fetiței ei.

”De ceva timp fetița mea de 3 ani plângea în fiecare dimineață. Am folosit Ascultarea profundă (Staylistening) pentru a-i da ocazia să se descarce și să elibereze sentimentele grele care o făceau să se comporte astfel. După mai multe zile de acest fel nimic nu se schimba. Fetița mea plângea în continuare, iar eu mă simțeam epuizată, nervoasă și aveam dubii cu privire la această metodă. Totuși cu o ultimă zvâcnire de speranță am întrebat-o pur și simplu pe draga mea fetiță ce pot să fac, ce îi trebuie ca să se oprească din plâns. Nu mai puteam continua. În acest punct eram dispusă să fac orice pentru că plânsul acesta mă îngrijora și mă epuiza. Răspunsul fetiței mele m-a năucit.

Cu ochii senini și cu o atitudine de ”nu e evident?!” ea mi-a răspuns: Timp Special. Pusesem atât de mult efort și concentrare în a o asculta cu convingerea fermă că aceasta îi va vindeca spiritul încât conectarea prin altă metodă nici măcar nu-mi trecuse prin cap.

Am început prin a-i oferi 10 minute de Timp Special. Imediat ce s-a terminat timpul și a fost vremea să mergem la grădiniță, atitudinea ei a fost una total diferită decât de obicei. Era veselă, cooperantă și mai puțin mofturoasă. Am continuat să îi ofer 5-10 minute de Timp Special în fiecare dimineață și am observat nu numai că nu mai plânge la grădiniță, dar și că relația noastră, în ansamblu, s-a îmbunătățit. În weekend, când nu mă văd ”nevoită” să-i ofer Timp Special, observ că e mai rigidă, mai mofturoasă sau pur și simplu mai puțin bine dispusă.”

Două instrumente de conectare

Iată două instrumente de conectare de care vă puteți folosi cu succes pentru a-i pregăti pe micuți de începutul anului școlar: Ascultarea profundă și Timpul Special. Ele pot fi utilizate atât pentru preșcolari, cât și pentru școlari.

Ascultare profundă
Ascultare profundă

Ascultarea profundă îi transmite copilului că îți pasă de el atunci când el suferă sau se teme și își exprimă aceste emoții prin plâns. El își revarsă durerea, tu asculți și îți exprimi, în tăcere, încrederea că își va reveni. Îl protejezi, în timp ce se simte singur și debusolat”, spune Patty Wipfler autoarea cărții ”Ascultă-ți copilul. 5 instrumente simple pentru provocările cotidiene ale părinților”.

Mama a avut inițiativa potrivită și a dedicat timp Ascultării profunde. Timp de mai multe zile ea a creat spațiul necesar pentru ca fiica ei să se dezlănțuie și să-și exprime toate emoțiile legate de mersul la grădiniță, separarea de cei dragi, mediul nou și plin de reguli și celelalte schimbări de rutină. Acest demers, deși absolut necesar și util copilului, se poate dovedi a fi unul greu de suportat și epuizant pentru părinți.

Mama și fiica însă, au făcut echipa perfectă. Fetița i-a reamintit mamei de

Timp Special
Timp Special

nevoia ei de atenție și iubire exprimată prin timp de calitate petrecut împreună. ”Timpul Special este o modalitate simplă de a-i acorda copilului toată atenția și iubirea ta. Îți rezervi timp doar pentru voi doi și îl lași să hotărască cum îl veți petrece”, spune Patty Wipfler. Aceste momente de conectare consolidează încrederea copilului în tine și în sine însuși și întăresc sentimentul de siguranță care stă la baza cooperării. Totodată îi dau părintelui ocazia să afle ce se petrece în mintea copilului său.

Pentru mine și pentru mulți părinți care aplică abordarea Hand in Hand Parenting, Timpul Special este instrumentul la care recurgem atunci când ne gândim: ”Nu știu ce să mă mai fac cu copilul ăsta!”.

Conectarea dintre mamă și fiică, oferită de Ascultarea profundă și de Timpul Special, au schimbat radical felul în care se desfășurau diminețile, iar relația lor per ansamblu s-a îmbunătățit. Dar oare mama cum a făcut față sentimentelor ei de frustrare și epuizare?

Pentru alte idei legate de rutina de dimineață, te invit să citești Master the Morning Routine when Kids are Grumpy.

Cum reducem stresul legat de rolul de părinte

Există oare o metodă ca părinții să reducă stresul cauzat de provocările cotidiene de parenting? Cum pot ei face față frustrărilor, epuizării, criticilor, prejudecăților și așteptărilor nerealiste ale societății? Sugestia noastră: Parteneriatul de ascultare.

Parteneriat de ascultare
Parteneriat de ascultare

Parteneriatul de ascultare îți oferă posibilitatea de a-ți recăpăta energia necesară în rolul de părinte. ”Un schimb de timp de ascultare cu un alt părinte te ajută să eliberezi stresul acumulat în viața de zi cu zi și să vindeci răni uitate din trecut care ies la iveală odată cu dezvoltarea copiilor. Pe măsură ce asculți și ești ascultat, te vei bucura mai multe de compania copiilor tăi și îți va fi mai ușor să te conectezi cu ei în momentele lor dificile”, spune Patty Wipfler, fondatoarea Hand in Hand Parenting.

În concluzie, pentru începutul de an școlar vă propun să apelați la Parteneriatele de ascultare pentru a descoperi care sunt rănile nevindecate pe care le aveți legate de această perioadă a anului, ce stres cotidian vă oprește din a vă bucura de minunea de copil și ce alte soluții ingenioase puteți găsi pentru a face tranziția spre grădiniță/școală mai ușoară. Vă îndemn să vă conectați mult și des cu copilul vostru prin Timpul Special și să-l Ascultați profund atunci când apare vreo frustrare legată de acest subiect. Fiți pe fază! Frustrările nu sunt întotdeauna evidente și nici legate de subiect, totuși Ascultarea profundă își face treaba eliberând sistemul limbic al copilului și permițându-i să gândească rațional.

Tu ce soluții ai pentru începutul de an școlar?

Dacă vrei să afli mai multe despre aceste instrumente Hand in Hand Parenting și despre celelalte te invit pe pagina de Facebook Sfatul Mamei unde găsești calendarul evenimentelor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.