Impresii de festival. FILIT Iași 2018

”Nu te obișnuiești niciodată cu frumusețea. Ăsta e un lucru bun în viață.” – Jon Kalman Stefansson

Cam așa se poate rezuma Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași. A fost frumos, de o frumusețe cu care nu te poți obișnui niciodată. Mai vrei, dar nu-ți rămâne decât să tânjești după ea până la anul. Dacă stau bine și mă gândesc, bine că s-a terminat. Dacă mai ținea, mult plesneam de fericire și mă împrăștiam în mii de bucăți în cele patru zări.

Să vă dau numai câteva repere din cele cinci zile de festival – suficient ca să vă faceți o idee și să vă pregătiți pentru ediția următoare.

Ziua a-1-a

Prima zi a debutat cu o încurcătură fericită. Convinsă că Serile Filit încep la ora 18, m-am îmbrăcat frumos și am pornit spre Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”. Când să ies pe poartă aflu că de fapt evenimentul începe abia peste două ore. Nimic mai potrivit, pentru că la Doamna Cană începea primul eveniment organizat în parteneriat cu Mamprenoare – Sesiune de lectură pentru copii susținută de Corina Berica. Am pus rapid roll-up-ul în portbagaj și m-am prezentat la cafenea. Corina a fost minunată citindu-ne din creația proprie ”Balul florilor de mai”, iar copiii și adulții au fost impresionați de profunzimea poveștii.

Aproape am zburat spre următorul eveniment, când a venit timpul, pentru a regăsi pe scenă două doamne ale literaturii internaționale: Sylvie Germain și Gabriela Adameșteanu. Spre surprinderea mea am reușit să înțeleg mare parte din discuția în franceză, ba chiar să și leg o scurtă conversație cu Sylvie Germain la final. Încă nu mă pricep să cer autografe și nici nu mă simt confortabil să cer vedetelor să facă o poză cu mine, dar m-am lăsat purtată de val și am avut câteva surprize de proporții.

Ziua a-2-a

A doua zi de festival a debutat pentru mine cu o sesiune de lectură a îndrăgitei și drăgălașei Delia Calancia, autoarea cărții ”O zi din viața Deliei”, sesiune organizată tot în parteneriat cu Mamprenoare. Delia și-a adus istețimea și vioiciunea și ni le-a servit calde cu tot cu sufletul ei. Din păcate, ora și publicul nu au fost cele mai potrivite, motiv pentru care bucuria Deliei s-a transformat în dezamăgire și plâns. Delia, îți cerem încă o dată să ne ierți. Așa cum ți-am spus și atunci, îți admirăm curajul, blândețea și scriitura. Iar eu, personal îți mulțumesc pentru că ai venit până la Iași și pentru că reușești să faci față unei presiuni demne de un adult în toată firea!

A urmat o pauză de hrănit copiii, dus acasă și făcut teme. Seara am avut surpriza să o reîntâlnesc pe Delia la Serile Filit, la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” unde l-am ascultat vorbind pe chipeșul domn Jon Kalman Stefansson.

”Literatura este un lucru periculos. Te face să gândești.” – Jon Kalman Stefansson

Scriitorul Robert Șerban, moderatorul evenimentului a pus întrebările potrivite, iar distinsul domn Stefansson a dat răspunsurile cele mai interesante. De la el am aflat că ”Literatura este un lucru periculos. Te face să gândești” și că ”Maestrul și Margareta” de Bulgakov este romanul perfect (în sfârșit și-au mai dat și alții seama!). Dar, cum bine spunea Stefansson, ”fericirea nu se descrie, se trăiește” așa că mă opresc aici cu povestea celei de a doua seri și vă invit să citiți voi înșivă cărțile islandezului.

Ziua a-3-a

Ziua 3 a fost plină de natură și frumusețe. Am început la ora 11 cu Atelierul de creație florară organizat de Oana Fotache de la Fleurir la Cafeneaua Fika. Copiii prezenți au fost încântați de poveste și de tablourile create din petale de flori, frunze și alte elemente naturale. Eu am fugit peste drum la Casa Filit să ascult măcar puțin din Sesiunea de lectură ”Citim Micul Prinț” susținută de scriitorul Victor Miron și vloggerița Daria Câmpeanu. Sala a fost plină la acest eveniment organizat în parteneriat cu Mamprenoare, iar cortul de lectură expus de Iuliana Șoșu (Perne Gravide) a fost punctul principal de atracție.

”Să ne ascultăm pentru a ne înțelege și nu pentru a ne contrazice.” – Corina Mighiu

Fiind vineri am sărit peste pauza de dus copiii acasă și făcut teme. Doar i-am hrănit cum am putut prin oraș, ne-am jucat împreună în grădina Palas, apoi i-am predat tatălui lor și am alergat efectiv spre un eveniment cu subiect controversat organizat de Storia Books și găzduit de Cărturești Palas – ”Automutilarea – teribilism sau problemă reală”. Pornind de la cartea ”O fată din bucăți” de Kathleen Glasgow, părinți, adolescenți, vloggeri literari și psihologi au despicat firul subiectului în patru. Concluzia a fost că problema există, iar soluția este comunicarea. ”Să ne ascultăm pentru a ne înțelege și nu pentru a ne contrazice” a fost îndemnul doamnei psiholog Corina Mighiu.

Am încheiat ziua la Serile Filit, la Teatrul Național, cu întâlnirea cu Jonathan Franzen, care este pasionat de ornitologie. Mi-a plăcut mult cum a insistat subtil să răspundă tuturor întrebărilor adresate de poetul Marius Chivu, chiar dacă acesta uneori i-o lua înainte cu următoarea întrebare. Am observat de multe ori tendința unora de a nu aștepta răspunsul chiar dacă au pus o întrebare. Am învățat o lecție literară, dar și una de omenie și respect de la simpaticul domn Franzen. Abia aștept să citesc romanul ”Puritate” unde primim o altă lecție ”E posibil să vrei lucruri fără ca ele să-ți aducă fericirea”.

Ziua a-4-a

Ziua 4 a fost cea mai zbuciumată și mai interesantă. De dimineață a avut loc la Doamna Cană atelierul pentru copii Magic Painting și Finger Painting susținut de Cătălina Barbu de la Soriceii cititori. Iar de la ora 4, la Cărturești Palas urma să aibă loc cel mai așteptat eveniment organizat în parteneriat cu Mamprenoare, ”Mamprenoare Scriitoare”. Aceasta este și ziua în care Veronica Roth, autoarea mega cunoscutelor romane ”Divergent„, ”Insurgent” și ”Aligent” era invitata Serilor Filit. Și acum surpiza.

După cum știți, îmi cam fac veacul pe la cafeneaua Fika. Cafeaua e bună, oamenii faini, internetul merge brici, e aproape de școala și grădinița copiilor, muzica e bună și are stand cu cărți. Nu e de mirare că Îmi fac de treabă pe acolo ori de câte ori pot. Azi trec pe la ei și o găsesc pe Laura de la bar cu zâmbetul priponit de urechi. ”Ai văzut cine e la noi pe terasă??”, îmi șoptește ea. Arunc o privire. Oameni faini, ca de obicei. Trei tinere învelite în pături stau lână geam cu cafelele în mână, un el și o ea se privesc languros peste o perdea de aburi și o tipă blonduță cu geacă de piele se zgâiește în calculator cât partenerul intră în cafenea să mai ia ceva. ”Tipa cu geaca de piele e Veronica Roth!!”, îmi șoptește iar Laura insistent.

Bine, nu vă povestesc cum am plecat la mașină spunându-mi că mi-e prea rușine să o deranjez și să o rog să facă o poză cu mine, cum m-am certat singură când am ajuns acolo și cum m-am autoconvins că e cazul să nu ratez această ocazie unică. Am să vă spun doar cum Veronica mi-a zâmbit prietenește, s-a conversat absolut natural cu mine și a acceptat foarte simplu să facem o fotografie împreună. ”Are you going to be at the Theatre tonight?!” m-a întrebat ea prietenește. ”Of course”, am răspuns eu, deși nu eram sigură că îmi va permite timpul.

La Cărturești mă așteptau trei doamne minunate Iuliana Șoșu, autoarea cărții ”Poveste cu Moș Ene și Domnul Somn”, Ines Dumitriu, autoarea cărții ”Ca și cum ne-am ști dintotdeuna” și Maria Mazilu, autoarea cărții ”Frământările unui pisoi salvat”. Într-un eveniment moderat de Dora Morhan de la Tele M, frumoasele doamne ne-au inspirat cu poveștile lor de viață, cu deschiderea și dezinvoltura pe care le transmit prin scris și cu dragostea pentru literatură. Am plecat încărcată cu multă energie pozitivă, cu sufletul plutind printre norii de cuvinte frumoase și cu mulțumirea de a cunoaște oameni atât de diferiți, dar de care mă unesc idei și gânduri asemănătoare.

Am luat din mers un sandviș și am pornit spre Teatrul Național, doar îi promisesem Veronicăi că ne vedem acolo. M-am bucurat să aflu că tânăra doamnă Roth nu e străină de România. În urmă cu câțiva ani a locuit timp de 5 luni la Cluj unde și-a făcut prieteni vorbitori de limbă maghiară. De la ei s-a inspirat în crearea limbii din romanele care au făcut-o celebră. De asemenea, și-a imaginat alcătuirea lumii în care se desfășoară acțiunea din noua sa serie ”Carve the mark” după forma și înfățișarea orașului Cluj. Mi-a lăsat însă un gust amar felul în care scriitorul Iulian Tănase, moderatorul serii, a interacționat (sau mai bine zi NU a interacționat) cu invitata. S-a limitat la a citi întrebări de pe desfășurătorul lui, fără a face contact vizual sau a prelua firul ideii lansate de autoare în ceea ce se dorea o conversație. M-au impresionat însă modestia, dezinvoltura și grația tinerei doamne Roth. M-a convins să încerc să-i citesc opera. Data viitoare am să pot să-i cer și un autograf în cunoștință de cauză.

”Sunt sigur că m-ar fi certat dacă aș fi ratat acest festival doar pentru a-i fi alături în ultimul ceas.” – Nagayo Taniguchi

La ieșirea din clădirea Teatrului, pentru că eram singurii care nu ne înghesuiam să luam autografe, m-am conversat cu jurnalistul japonez Nagayo Taniguchi pe tema influenței online-ului în viața cotidiană și despre cum blogging-ul poate fi folosit ca o unealtă pentru bine, dar și pentru rău. Întrebat dacă îi place la Filit, domnul Taniguchi a mărturisit că și-a lăsat mama muribundă în grija altora pentru a fi prezent aici. ”Sunt sigur că m-ar fi certat dacă aș fi ratat acest festival doar pentru a-i fi alături în ultimul ceas”, a mai spus el.

 

Ca el sunt mulți iubitori de literatură care vin la Filit indiferent de distanță sau vârstă. Cel mai în vârstă voluntar are 70 de ani și vine de șase ani la Filit de la Cluj. Am întâlnit oameni din București și sunt convinsă că mai vin și din alte orașe ale țării.

Ziua a-5-a

Am încheiat aventura Filit în ziua 5 cu un eveniment dedicat copiilor. Alături de Maria Mazilu, am avut bucuria să particip la o sesiune de lectură și joacă pe tema pisoiului negru salvat și ”înfiat” de unchii lui tărcați. Gazdă ne-a fost cafeneaua Doamna Cană, iar partener oficial Mamprenoare.

Un soare cu dinți a strălucit deasupra ultimei zile de Filit, însă eu m-am oprit aici cu periplul. Copiii m-au luat la alergat prin parc și la ascultat tantrumuri. M-am întors, ca Cenușăreasa la miezul nopții, euforică și zgribulită la viața mea post-filit. Am învățat multe despre oameni și literatură, dar și despre mine și resursele mele interioare. Am un reper clar despre ce înseamnă un festival de calitate și vreau să le mulțumesc și eu organizatorilor pentru desfășurarea de forțe, pentru evenimentele fabuloase și pentru invitații minunați.

Aștept deja cu nerăbdare ediția 2019 a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași!!

#filit2018 #bloggerfilit #inlovewithliterature

…………………………………………………..

Câteva vorbe care mi-au rămas pe suflet:

 

”Nu e foarte ușor să suporți poezia pentru că nu știi unde te va duce” – Jon Kalman Stefansson.

 

”Literatura e un lucru periculos: te face să gândești.” – Jon Kalman Stefansson

 

”Păsările sunt mai frumoase decât oamenii. Mai puțin drăguțe, dar și mai puțin crude decât ei.” – Jonathan Franzen

 

”The constant search for happiness is a burden.” – Veronica Roth

 

”Best quality in a person: curiosity.” – Veronica Roth

 

”If you want to be a writer, you have to create a habit of writing.” – Veronica Roth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.