Joblandia. Cum ajutăm adolescenții să-și aleagă drumul în viață.

Zilele astea la Iași, la toate liceele se dau examenele de clasa a V-a pentru că ne place să o luăm din timp cu pregătirea pentru viitor. Dacă ai copii adolescenți, probabil că discuțiile sunt chiar mai avansate: facultate, domenii de interes, cum trebuie să se pregătească, job, carieră. Oricum ar fi, cu toții ne amintim celebra întrebare, pe care am primit-o din fragedă pruncie: ce vrei să te faci când vei fi mare?

Eu am răspuns că vreau să devin învățătoare. În orășelul mic în care eu am crescut, cei mai mulți oameni lucrau la fabrica de sticlă, fabrica de confecții, la spital sau la școală. Școala mi se părea cea mai potrivită pentru mine. Acum sunt antreprenor cultural, mă pasionează educația și mamele care vor să se dezvolte și să petreacă timp de calitate împreună. Cristina Andone, pe care am invitat-o să ne povestească despre programul de voluntariat Joblandia, voia să se facă ronțăitor de mere și cititor. A devenit scriitor și trainer de creativitate. La jobul de ronțăit mere nu a renunțat în nicio zi. Săptămâna aceasta, prin Fundația Ce Poți Face, Cristina oferă un atelier de scriere creativă și un set Nesupusele cu autograf. Detalii despre CONCURS pe pagina Joblandia de pe Instagram (like Joblandia și tag trei prietene).

  • Cristina, te întreb direct: de ce Joblandia? Și de ce acest program pentru adolescenți?

Pentru că în liceu adolescenții încep să-și pună întrebări despre ei, despre lume, despre carieră. Din acest moment se va pune o presiune crescândă pe ei pentru a performa, pentru a intra la o facultate, pentru a-și alege un drum. Dar a performa în ce direcție? De unde să știi ce vrei să te faci, dacă nu ai văzut niciodată o companie? Dacă nu te-ai întâlnit cu oameni din diverse industrii, acolo unde aceștia lucrează? Dacă nu ai văzut cu ochii tăi ce înseamnă un job? De aceea există Joblandia. O soluție dedicată claselor de liceu pentru programarea vizitelor în companii în Săptămâna Altfel, Săptămâna Verde sau în orele de dirigenție.

  • Ce pot vizita liceenii?

Să accentuăm faptul că vizitele sunt cu clasa. Nu pot fi făcute înscrieri nominal. Bun, revenind, liceenii pot vizita peste 70 de companii din industria editorială, banking, servicii de ospitalitate, resurse umane, producție alimentară, retail, industria de automobile, petrol și gaze, asigurări, servicii profesionale, industria de electrocasnice, industria de înfrumusețare etc.

Există deja 50 de locații disponibile pentru vizite de companii din București, Iași, Cluj, Constanța, Giurgiu, Alba-Iulia, Ploiești, Timișoara, Brașov, Tg. Mureș, Covasna, Lugoj, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Roman, Pitești, Salonta, Satu Mare.

 Sfatul meu pentru liceeni ar fi să-și creeze, de comun acord cu clasa și cu dirigintele, un mix de vizite cât mai divers. Edituri, auto și banking. Sau beauty, ONG și tech. Am început cu editurile pentru că sunt subiectivă :). Dar nu ar fi minunat ca o clasă de liceeni să poată merge în vizită la editura Nemira, să vorbească deschis cu editorii, să vadă care sunt trendurile, ce este publicabil și ce nu, să înțeleagă ce presupune această industrie? Eu mă simt privilegiată că am ajuns să cunosc bine această lume a cărților. Dar uite că prin Joblandia nu mai este despre privilegii :). Democratizăm accesul la cunoașterea companiilor și la cunoașterea industriilor.

Liceul Emil Racoviță, Iași – întâlnire scriitor călător în cadrul proiectului Joblandia
  • Cum se pot înscrie liceele?

Profesorii își pot înscrie în platformă, ca prim pas, clasa de liceu: www.joblandia.ro.  Apoi, când vor dori, își vor crea un meniu de vizite, în funcție de disponibilitatea companiilor înscrise în platformă. Va urma vizita propriu-zisă, organizată de companii mai degrabă în mod experiențial și interactiv.

Vă pot spune că liceele care au prins gustul acestor vizite găsesc tot felul de ocazii pentru a se duce în și mai multe companii. Important este să vezi că se poate, prima dată.

  • Cum se pot înscrie companiile? Care este motivația companiilor de a participa în Joblandia?

Pentru companii, Joblandia este un efort de voluntariat. Nu, nu vor avea ROI (return upon investment) imediat. Da, vor investi timp pentru a le arăta unor liceeni ce înseamnă o industrie. Poate mulți dintre acești adolescenți nu vor lucra niciodată în industria respectivă. Poate vor pleca din oraș. Dar câștigul este de sistem: dacă toate companiile se vor decide ca în mod programatic să primească, pe an, câteva clase de liceeni, dacă le vor arăta în mod sincer ce presupune un job, atunci societatea în ansamblu va avea de câștigat. Deci fiecare dintre noi. Ne plângem că ne este greu să recrutăm tineri. Că aceștia pleacă din orașul lor sau din țară. Dar ce facem pentru ei ca să rămână, ca să spere că există loc pentru ei?

M-am încălzit puțin :). Ca să revin la prima parte a întrebării tale, accesul în Joblandia este foarte simplu. Două minute pentru a-ți înscrie compania pe www.joblandia.ro. Ulterior, ca să completezi o descriere a companiei și o descriere a vizitei, ar mai fi nevoie de 15-20 de minute.

  • În Iași, care sunt opțiunile pentru liceele înscrise în Joblandia?

În Iași, sunt înscrise în platforma Joblandia următoarele companii (încep din nou cu industria cărții): Cărturești, BNR, BCR, Cap Gemini, SCC Services Romania. Suntem în discuții avansate cu Polirom, Antibiotice Iași, Cognizant, Arcadia, Brio Group, Panifcom și, desigur, cu Iulius Mall.

  • Cum te-ar fi ajutat pe tine Joblandia când erai în liceu?

Mi-ar fi salvat mult timp. Mi-ar fi dat direcție. Și cred că m-ar fi inspirat. Dacă aș fi vizitat niște edituri când aveam 16 ani, dacă aș fi vorbit deschis cu niște oameni de carte, aș fi început mult mai devreme să scriu. Și aș fi avut în plus, probabil, vreo 10 cărți.

Proiectul acesta, Joblandia, îl consider nu doar o altă misiune de responsabilitate socială pe care mi-am asumat-o. Pentru că este un proiect complex, cu impact național, îl consider miza care mă animă cel mai mult în această perioadă, în afara scrisului. Cum pot eu ajuta, ca scriitor călător? Povestind despre proiect. Mergând, atunci când am lansări de carte în țară, să conving companii să se alăture programului și să facă voluntariat în Joblandia. Ținând conferințe în licee despre profesia de scriitor și despre cât de important este să știi și să vezi, înainte să alegi.

Cum poți tu ajuta? Dacă ai un copil de liceu, vorbește cu diriginta și spune-i că are o soluție de vizite pentru Săptămâna Altfel sau Săptămâna Verde. Dacă ești profesor, ai putea să înscrii liceul în platforma Joblandia și să-ți duci clasa în vizită în companii. Dacă ești companie, poți înscrie organizația ta în Joblandia. Programul e gratuit pentru toți (licee, companii). Pentru că, de fapt, toată lumea donează timp: profesorii oferă din timpul lor pentru aceste vizite, companiile oferă timp pentru a organiza și a susține un program interesant de vizitare. Donăm timp, sădim încredere. Și sperăm ca astfel să ajutăm o generație să crească.

Cristina Andone este scriitor, trainer de creativitate și activist educațional. Este președintele Fundației Ce Poți Face pentru promovarea lecturii, în special în mediul rural. Cărțile sale au fost vândute în peste 200.000 de exemplare: seriile Povești din Pădurea Muzicală, Cartea Bunătății, Dar Motan, antologia Nesupusele. În fiecare an susține zeci de ateliere de poveste în sate și orașe ca scriitor-călător. Din 2023 s-a alăturat proiectului de voluntariat Joblandia dedicat liceenilor și orientării lor în carieră.

Tagged with:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.