Sezatoare.”Nu”-urile copiilor.

Buna sa va fie ziua precum vi-i inima.

A inceput anul, s-au reluat Atelierele pentru Parinti. Si cum puteau incepe mai apoteotic decat cu „NU”-urile copiilor.

Nu am sa va spun noutati la capitolul NU-uri. Nu am sa va dau solutii minune si nici nu o sa va cert pentru felul in care gestionati situatiile de NU. Am sa va impartasesc, doar, cele mai frecvente NU-uri si cateva solutii aplicate de „fratii” nostri, parintii de la Sezatoare.

Sa incepem prin a clarifica faptul ca NU este necesar, util si enervant. Este necesar pentru ca ajuta copilul sa-si dobandeasca independenta si individualitatea, fara a apela la metodele folosite la Plevna. Este util pentru ca ne ajuta pe noi sa stabilim limite care sa conduca la cresterea si dezvoltarea in siguranta a copilului si care sa familiarizeze puiul cu ordinea universala. Si apoi NU este enervant. Iar uneori, aceasta ultima caracteristica, le depaseste in amploare pe primele doua si nu cred ca trebuie sa va explic de ce. Cand, insa, ajungem in stadiul de enervare, avem la dispozitie Atelierul Parintilor. Haideti sa vedem ce am descoperit impreuna la Sezatoare.

Ca de obicei, Sinziana ne-a lansat o provocare: sa exprimam cel mai enervant NU al copilului nostru, contextul in care il spune si procedura aplicata. Noi, ca niste mamici si tatici cu vasta experienta in domeniul NU-urilor am raspuns prompt:

1) Nu vreau sa merg la gradi cu X, vreau cu mama (3 ani, 4 ani)
2) Nu vreau sa dorm, vreau sa ma joc (4 ani, 3 ani, 5 ani, 8 ani)
3) Nu vreau sa mananc (3 ani, 2 ani, 4 ani)
4) Nu vreau ceea ce vrei tu (2 ani)
5) Nu vreau sa inchid calculatorul (9 ani, 7 ani, 4 ani, 6 ani)
6) Nu vreau sa impart cu fratii/surorile (4 ani, 5 ani)
7) Nu vreau sa ma spal pe dinti (2 ani, 4 ani)
8) Nu vreau sa fac teme (7 ani)
9) Nu vreau sa fac dus (2 ani)

Dupa cum puteti observa cele mai populare NU-uri sunt cele legate de somn, mancare si calculator, motiv pentru care ele vor fi vedetele de azi. Sa vedem, deci, cum procedeaza de obicei parintii.

Cele mai populare metode sunt explicatiile, negocierea si santajul. Incepem cu explicatiile: „Daca nu mananci, nu vei avea putere sa te joci. Mancarea contine multe vitamine care iti fac corpul si mintea puternice si sanatoase. Uite ce mare s-a facut tata daca a mancat tot. Daca vrei sa cresti trebuie sa mananci. Daca vrei sa cresti trebuie sa dormi. Statul la calculator mai mult de 30 de minute iti poate strica ochii„. Trecem apoi la negociere si santaj: „Daca mamanci 5 linguri de mancare iti dau 2 bomboane la desert. Daca dormi o ora la amiaza te las 10 minute in plus la calculator. Mai jucam un joc si apoi mergem la somn. Mai vezi un desen animat apoi te culci. Chiar daca ti s-a terminat timpul, te las sa termini nivelul si apoi inchizi calculatorul. Te mai las 10 minute azi dar maine nu te joci deloc.” Si negocierile pot continua la infinit, unele cu rezultate bune, altele doar fara sfarsit.

Eu ma simt de multe ori neputiincioasa in fata avalansei de NU-uri pe care Matei le are in repertoriu. Ma confrunt destul de des cu cele mentionate mai sus, motiv pentru care am cautat cu disperare solutii. Iata ce functioneaza la noi.

Pentru somn avem stabilita foarte bine rutina, iar mai nou am realizat impreuna un program scris pe care il respectam cu sfintenie. 5 pasi simpli ne tin departe de scene dramatice:
1) Strange hainele
2) Strange jucariile
3) Spune rugaciunea
4) Spune povestea
5) SOMN

Mami sau tati aloca apoi 5-10 minute pentru „dormi cu mine”. In acest interval vorbim, radem sau stam pur si simplu imbratisati, apoi fiecare isi vede de treburile lui.

Avem „reguli” si pentru luat masa.

1) Spala mainile
2) Mancam toti la masa
3) Foloseste prosopul
4) Multumeste pentru masa si spune rugaciunea
5) Pune farfuria in chiuveta

DSCF6654

Pe acestea, insa, le mai „faultam” din cand in cand.

Cat despre calculator, aici treburile sunt foarte clare. 3o de minute pe zi (Matei are 4 ani, deci timpul acordat e suficient. Pentru copii mai mari puteti creste intervalul, dupa dorinta), la ora aleasa de copil. Jocul este la alegere dintr-o lista pre-aprobata. Ca metode de avertizare folosim un cronometru, un ceas cu alarma sau simpla reamintire: „Mai sunt 5 minute apoi inchizi”, „Timpul s-a terminat. Termina, te rog, nivelul si inchide”.

DSCF6619

Noi am facut impreuna afisele cu reguli. Am ales impreuna de pe internet fotografii sugestive pe care le-am ordonat pe foaie apoi am scris in dreptul fiecareia regula potrivita. Fiecare camera are setul ei de reguli.

Am pus si formatul gol ca sa vedeti cm arata si color. Pozele sunt alese de Matei.

!!SFAT: Implicati-i activ pe copii in intocmirea regulilor. Faceti ca acestea sa para distractive si sa fie usor de retinut si urmat. Fiti flexibili atunci cand este cazul.

2 thoughts on “Sezatoare.”Nu”-urile copiilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.