#SpreCamino – conectare în mișcare

”Poate ar trebui să mă întorc acasă. Poate n-am să mă descurc pe drum. Poate toată treaba asta e o nebunie. Nu e corect! Am făcut tot ce trebuie. Am fost fetiță cuminte. Am urmat toți pașii. De ce viața mea nu e așa cum am visat? De ce sunt în prag de divorț, fără venit și plină de frici?” Toate aceste întrebări îmi ies pe gură și îmi îneacă sufletul în mijlocul hainelor împrăștiate prin sufrageria surorii mele. Faptul că nu reușesc să-mi fac bagajul, deși eu sunt regina Tetrisului când vine vorba de bagaje, mă trântește la pământ. Sora mea mijlocie mă ține în brațe și spune exact ce trebuie – nimic. Ce poți să spui unei femei de aproape 40 de ani, cu 3 copii, soț, casă, mașină și faimă, disperată să plece cât mai departe de toate acestea și să meargă pe jos, singură, 800 de kilometri?? Nimic. – extras din viitoarea carte despre prima mea călătorie pe Camino. – extras din viitoarea carte despre prima mea călătorie pe Camino.

Când divorțezi, se recomandă să te referi la fostul partener cu apelativul ”primul meu soț” ca să lași calea deschisă pentru viitoare relații. Când te întorci de pe Camino (chiar dacă ai impresia că nimic nu mai poate egala această experiență) ajungi curând să povestești despre ”când am fost prima oară pe Camino…”. Omul nu poate trăi fără relații, fie ele cu oameni, divinități sau drumuri. Relațiile ne definesc și ne reglează, iar o relație împlinitoare și reciproc împărtășită are efecte miraculoase în viața personală și profesională.


Ai văzut cum am dus discuția în altă parte? Cum n-am mai zis NIMIC despre frica, neputința, durerea și nebunia din prima călătorie pe Camino? A fost GREU, a naibii de greu, să duc rucsacul plin cu astfel de sentimente. Era încă și mai greu să stau pe loc cu el acum că, în sfârșit, mă hotărâsem să trăiesc.

Îmi petrecusem mare parte din viață așteptând sau căutând să mor fiindcă simțeam acest nimic profund. Ziua în care am realizat că nu sunt în stare nici măcar să mor cum trebuie, adică nu sunt bună de nimic, nici măcar să mor, am devenit deodată curioasă dacă aș putea să trăiesc. ”Camino nu e viața, dar viața e un Camino”, mi-a spus la un moment dat un coleg de drum și m-am revoltat fiindcă era pentru prima oară când eram conștientă de viața mea și voiam să fiu cât mai mult timp în ea. Asociam viața cu Camino și Camino cu viața. Dar, ca și viața, și Camino se termină undeva. Cum mi-a zis mai târziu fetița mea mijlocie: ”Mama, toți avem aceeași destinație (n.a moartea). Interesant e cum parcurgem traseul până acolo”.


Copiii acestei generații care nu citesc, stau numai pe calculator, nu mai ies din casă și ce alte bagaje le mai punem noi în cârcă, sunt foarte înțelepți dacă ai urechi să-i asculți, ochi să-i vezi și inimă să-i accepți. Da, au și ei frici multe. Dar știi ce mai au? Părinți treziți, părinți care se educă în arta parentingului (fiindcă e o artă, nu un job), părinți care se caută pe sine și nu mai lasă lucrurile să meargă din inerție.

Plec pe pe #SpreCamino împreună cu cei trei copii ai mei, de 15, 12 și 10 ani, și vreau să fie nu numai despre familia mea, ci despre toate familiile care au conștientizat importanța pe care o au părinții în viața copiilor. Cu fiecare kilometru parcurs vreau să ne amintim că dorința noastră de viață o influențează pe a lor. Vreau să vedeți, în practică, cum se construiește prin CONECTARE (în diverse condiții) o relație autentică, bazată pe respect și blândețe și cum această relație este cea care definește restul vieții viitorului adult . Vreau să transformăm fiecare pas într-o experiență și fiecare experiență într-o ocazie de conectare.

Vrei să fii parte din această provocare de 42 de zile de conectare continuă cu copilul tău care începe chiar de ziua lui, adică pe 1 iunie?

Începem în Iași și în online cu 6 săptămâni de pregătire pentru părinți. Te poți înscrie aici https://forms.gle/DVC65wByiQB4qBsq5. Tu primești suport și instrumente eficente de parenting, iar noi ne finanțăm călătoria pe Camino.

Sau ne poți susține aici
https://buymeacoffee.com/irina42
Sau aici

În LEI

RO64BREL000504999010100

În alte monede

LT146250085889768518

BIC/SWIFT REVOLT21

Beneficiar Irina Nichifiriuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.