Viroze, medicamente și un ingredient secret

Cum vine toamna, iarna sau primăvara, uneori chiar și vara, încep și virozele. Odată cu ele ni se umple sertarul cu medicamente și viața cu stress. Cum ar fi să afli ingredientul secret pentru tratarea virozelor?

Când am auzit prima oară de Patty Wipfler si Hand in Hand Parenting, am aflat povestea pe care o spune Patty în introducerea la cartea ”Ascultă-ți copilul. 5 instrumente simple pentru provocările cotidiene ale părinților”. Mi s-a părut imposibil să ai răbdare să asculți un copil care nu vrea să-și ia medicamentele. ”Le iei pentru că trebuie” și ”altfel faci injecții” erau cam singurele metode pe care le știam eu de a convinge un copil să-și facă tratamentul. Chiar dacă, între noi fie vorba, medicamentele din ziua de azi sunt în general ușor de administrat și destul de dulci cât să nu provoace silă, sunt totuși și proceduri care dau mari bătăi de cap părinților.

Scosul mucilor cu aspiratorul și făcutul aerosolilor au menirea să aducă șoc și groază în multe case. Nu discutăm aici dacă e bine sau nu să le faci. Pentru asta sunt specialiști, dar dacă ai decis că vrei să le faci iată cum poți proceda pentru ca puiul tău să le facă de bună voie sau chiar cu drag.

Ingredientul secret – conectarea

Știi foarte bine că un copil conectat, care are încredere în tine și în el însuși este mai înclinat să coopereze. Primul tău atu este Timpul Special. Petrece timp de calitate, unu la unu cu copilul tău, faceți ceva ce-i place lui și umple-l cu iubirea ta. Înainte de a-i cere să facă ceva incomod, greu sau complicat arată-i că îl iubești și îl apreciezi așa cum este el.

Continuă cu conectarea

Chiar dacă pui o LIMITĂ – ”E timpul să faci aerosoli, dragul meu” – o poți face cu multă conectare și blândețe. Să fim serioși, îți iese să-l imobilizezi și să-i ții masca pe față când e foarte mic. Cum a prins la picior, ai încurcat-o. Și iar zic, cum te simți tu cu un copil imobilizat care urlă din toți bojocii? Chiar ai impresia că-i faci un bine? Pe mine mă trece un fior rece pe șira spinării când îmi amintesc cum procedam. Hai să vedem cum ne conectăm punând o limită.

OK, am decis că îi face bine să-i facem aerosoli, dar copilul refuză cu indârjire. Am convenit să nu-i facem cu de-a sila. Deja i-am dat încredere fiindcă știe acest lucru. Și totuși cum facem?

Poveste cu copil, aerosoli și conectare

Când Eva avea vreo 2 ani jumătate a trebuit să-i fac aerosoli și să-i scot mucii cu aspiratorul. Am pregătit aparatul și am invitat-o blând să vină. Ea a refuzat vehement și a fugit de mine. M-am apropiat și i-am repetat limita – ”E timpul pentru aerosoli, pui”. Ea a început să plângă și să mă respingă. Am stat cu ea și am ASCULTAT-O. ”Nu te las singură, draga mea. Sunt aici”, i-am spus blând în timp ce ea se zbătea, se trântea pe jos și plângea.

Eu: ”Îmi pare rău că ți-e greu”, ascultare, ascultare…

Ea: plânsete, urlete, transpirație intensă.

Eu: ”Sunt aici”, ascultare, ascultare…

Ea: plânsete, urlete, transpirație intensă.

Eu: ”Vreau să faci aerosoli ca să îți treacă tusea”, ascultare, ascultare…

Ea: plânsete, urlete, transpirație intensă.

Eu ținând aparatul de aerosoli aproape, în raza ei vizuală, dar fără a forța în vreun fel procesul de vindecare pe care îl începuse fetița mea, îi reaminteam limita blând, fără grabă și cu încredere – ”Trebuie să faci aerosoli”. Timp de jumătate de oră fetița mea a lucrat intens la frica ei de aerosoli prin plâns, transpirație și tantrum. Ea a avut tot sprijinul emoțional necesar de la un adult calm, relaxat, dar hotărât.

Încet, încet plânsul a scăzut în intensitate și mintea ei a început să funcționeze din nou. Pentru că trebuie să știți că atunci când copiii au comportamente iraționale, ei chiar nu raționează. Gândirea lor logică, rațională este blocată de manifestarea de sentimente mai vechi sau mai noi. După o repriză de plâns cu sprijin emoțional, copilul se eliberează de blocaj și își recapătă capacitatea de a gândi, de a iubi și de a vedea frumosul din jur.

Eva și-a amintit deodată că îi smulsese din mână surioarei ei o jucărie ceva mai devreme. ”Am văzut”, zic eu. ”Nu prea i-a plăcut, mai ales că era Timpul ei Special”. ”Da”, zice ea visătoare cu un oftat profund, semn că tantrumul s-a încheiat. ”Hai să facem aerosoli în camera mea”, propune ea. Mergem în camera ei și spre surprinderea mea își pune singură masca, pornește aparatul și cântă în timp ce face inhalațiile necesare. Când termină cu aerosolii, își scoate și mucii cu aspiratorul. Apoi pleacă veselă la joacă.

Conectarea ajută copilul pe termen lung

Mai târziu, se spală singură pe mâini, mă ajută să pun masa și are o stare generală vioaie și încrezătoare deși în ultima vreme îmi solicita să merg cu ea peste tot motivând că nu poate singură. Draga mea își găsise oportunitatea perfectă de a se elibera de ”nu pot” folosind drept pretext făcutul aerosolilor. Acum se simțea puternică, iubită, în siguranță, ascultată, iar spălatul mâinilor, mersul la toaletă ori scosul mucilor cu aspiratorul nu mai păreau lucruri dificile și înspăimântătoare, ci lucruri normale și ușor de gestionat.

 

BONUS: Nu am contribuit la crearea fricii de spitale, doctori și injecții.

Încearcă și vezi ce funcționează la voi, dar nu uita să și TU ai nevoie de ascultare. Folosește-te de Parteneriatul de ascultare pentru a-ți vindeca propriile răni emoționale și fă față mai ușor provocărilor cotidiene.

Pentru a învăța cum să folosești instrumentele de conectare și educare cu blândețe oferite de Hand in Hand Parenting te invit să participi la cursul Îmblânzirea Emoțiilor – Curs Starter Hand in Hand Parenting.  Informații despre înscriere găsești pe pagina de Facebook Sfatul Mamei.

Tagged with:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.